פלאשנט תרבות - על קו האש - סיפורי הגבורה של הלוחמים בתקופת השואה
יום שישי, 19 באפריל 2024
חדשות   ספורט   בריאות   חינוך   תרבות   עסקים   רכילות
על קו האש - סיפורי הגבורה של הלוחמים בתקופת השואה
לילך אנטון
יום שישי, 9 בפברואר 2018, 18:18

לאחר התערוכה שהוצגה ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה ולגבורה והוקדשה ללוחמי מלחמת העולם ה-2, מוצגת במוזיאון הגבורה התערוכה "על קו האש", אף היא מתעדת את גבורתם
התרגשות רבה גרמה התערוכה "שרדנו את המלחמה ההיא", שהוצגה ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה ולגבורה והוקדשה לווטרנים החיים עד היום בעיר חדרה. התערוכה, שהוצגה בבית האמנים, התמקדה בציון גבורתם של לוחמי מלחמת העולם השנייה, וכללה מיצגים חדשים וייחודיים מארכיונים בעולם, תיעוד חייהם וגבורתם של הווטרנים. פתיחת התערוכה בשבוע שעבר הייתה ולציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה וגבורה וכן כחלק מאירועי ה-70 למדינת ישראל. השותפים לפרויקט זה הם מוזיאון יד ושם, קרן ג'נסיס, ועיריית חדרה, ובחסות סגן ראש העיר רומן גישר הממונה על תיקי קליטת עלייה ואזרחים ותיקים.

הסיפור האישי. פתיחת התערוכה צילום: באדיבות דוברות העירייה
לצד תערוכה זו מוצגת תערוכת "על קו האש" במוזיאון הגבורה, ובה מיצגים מרשימים מחזיתות המלחמה, עותקים של כתבי העת של סטלין אשר נחשפו בשנה האחרונה, ועוד. מבין הסיפורים בולט סיפורו של מיכאיל בחוטצקי, אשר נולד בשנת 1925 בעיר טשקנט שבאוזבקיסטן, הצטרף לכוחות הלוחמים בשנת 1943 ונלחם בחזית קרליה בגדוד הצנחנים העשירי. בשנת 1944 הוביל מחלקה של צנחנים, נפצע קשה ורגלו נקטעה. בטעות אנוש נשלחה להוריו הודעה על מותו, וכשהגיע לביתו בסיום המלחמה, התעלפה אמו למראה בנה החי. מיכאיל זכה בעיטור מלחמת המולדת הגדולה מדרגה ראשונה, מדליית "הניצחון על גרמניה" ועיטורי כבוד נוספים. בשנת 1991 עלה לישראל ביחד עם משפחתו ומאז מתגורר בעיר חדרה.

זוכרים ולא שוכחים. גנדלמן וגיסר בפתיחת התערוכה  
הלוחמים המציגים בתערוכה זו, רובם בגילאי 90 פלוס, הסכימו להיחשף ולהציג את סיפור גבורתם.

טקס הפתיחה החגיגי התקיים במעמד ראש העיר צביקה גנדלמן וסגן ראש העיר רומן גישר. לדברי גישר: "אני נרגש לעמוד כאן בתערוכה הזו. הורי היו וטרנים, לוחמי הצבא האדום במלחמת העולם השנייה. חובתנו לזכור אותם ולנצור את ניצחונם וגבורתם, זוהי המורשת של כולנו ובזכותם אנו עומדים ומניפים את דגלנו. חשוב מאוד שהדור הצעיר ייחשף לאירועים שמציינים ומוקירים את גיבורינו. עלינו מוטלת האחריות לחנך את הדור הצעיר לשמור על מסורת הגבורה. חשוב שאירועים מהסוג הזה יהיו משולבים עם החינוך העל-יסודי. יש צורך חשוב וממשי בהגברת המודעות הצעירה על ידי תכנים לימודיים הנלמדים במסגרת הבית ספרית".

לדברי גנדלמן: "חשוב להמשיך ולקיים אירועים מהסוג הזה, על מנת להמשיך ולספר את סיפורם החשוב של הלוחמים. הסיפור שלהם הוא גם הסיפור של כולנו". יום הזיכרון הבינלאומי לשואה ולגבורה התקיים ברחבי העולם לציון יום השחרור של מחנה ההשמדה אושוויץ בידי הצבא האדום, ב-27 בינואר 1945. מחנה אושוויץ הפך לסמלה של מכונת ההשמדה של הצורר הנאצי, ולכן בחרה העצרת הכללית של האו"ם את התאריך המכונן הזה כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה.

כמיליון וחצי יהודים ממדינות שונות לחמו בצבאות בנות הברית, ארה"ב, ברית המועצות, בריטניה ומדינות אחרות, וכן במסגרת כוחות ההתנגדות שפעלו בכל רחבי אירופה, ובשורות הפרטיזנים. יותר מרבע מיליון חיילים יהודים נהרגו בקרבות נגד גרמניה הנאצית, רובם בשוּרוֹת הצבא האדום ובשורות הפרטיזנים. כ-200 אלף לוחמים יהודים במלחמת העולם השנייה עוטרו באותות כבוד המעידים על גבורתם.
  כתוב למערכת
כתבות שיכולות לעניין אותך עוד
תערוכה בגלריית GLOBAL ART של שמעון קונטראז'י
   
"העת לפרוח"
   
"לגעת בחומר לדבר את הנפש"
   
באות בדברים בגבעת חביבה
   
"אני מרגישה את הכאב של האדמה"
   
אומנות למען האומנים
כתבות ארכיון
 
 האימייל האדום
בואו לבקר בדף
הפייסבוק של פלאשנט
קולקציית הקפסולה של אילנית לוי    קולקציית הקפסולה של אילנית לוי
גאווה אזורית    גאווה אזורית
מצדיעים ומחבקים את הפצועים    מצדיעים ומחבקים את הפצועים
גאווה חדרתית    גאווה חדרתית

© כל הזכויות שמורות לפלאשנט            אודות האתר | כתבו לנו | תנאי שימוש | פרסמו אצלנו |