איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים מודיע היום (א') על הרחבת העיצומים במסגרת סכסוך העבודה בעניין יישום חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות. במסגרת הצעד הארגוני החדש, עובדות ועובדים סוציאליים ברשויות המקומיות לא ישתפו פעולה עם הפיילוט של משרד הרווחה, שאמור להתחיל לפעול בהדרגה החל מאמצע חודש אוקטובר, ולא יבצעו פעולות הכנה או הטמעה לקראתו.
במסגרת זאת, אנשים עם מוגבלויות שאמורים להתחיל לקבל שירותים חדשים שמגיעים להם לפי החוק החדש - לא יקבלו אותם.
ההחלטה על הרחבת העיצומים התקבלה לאחר שמשרד הרווחה לא הציג מענה לעומסי העבודה הכבדים שנוצרו במסגרת יישום חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלויות, ולא התחייב לתוספת כוח האדם והמשאבים הנדרשים.
סכסוך העבודה הוכרז ב-29 ביולי, וב-6 בספטמבר החלו עיצומים ראשוניים, שבמסגרתם הפסיקו העובדות והעובדים הסוציאליים בתחום המוגבלויות ברשויות המקומיות להשתתף בפגישות, בהכשרות ובפעילויות מטעם מינהל מוגבלויות במשרד הרווחה.
כעת מרחיב האיגוד את הצעדים: עובדות ועובדים סוציאליים ברשויות המקומיות לא ישתתפו בישיבות היערכות ובהכשרות לקראת הפיילוט, לא יטמיעו את הנהלים ושיטות העבודה החדשות, לא יקבלו על עצמם משימות ותפקידים הנובעים ממנו ולא ייקחו חלק באיסוף נתונים, במחקר המלווה או בתהליכי הערכה ומשוב.
לדברי האיגוד, הטמעת הפיילוט ללא פתרון לעומסים וללא תוספת כוח האדם הנדרשת תעמיק את המשבר ותיצור מציאות שבה המחלקות לשירותים חברתיים נדרשות לספק שירותים נוספים בלי לקבל את התנאים הנחוצים לכך. באיגוד מדגישים כי הם תומכים במטרות החוק ובשאיפה לשפר ולהרחיב את השירותים לאנשים עם מוגבלות ולבני משפחותיהם, אך דורשים כי יישומו ייעשה באופן מקצועי, אחראי ובר קיימא.
היקף העומס בתחום המוגבלויות ממחיש את הפער בין היקף המשימות לבין כוח האדם הקיים בשטח: כיום יש בשירותי הרווחה כ-115 אלף תיקים של אנשים עם מוגבלות, המטופלים על ידי כ-550 עובדים סוציאליים בתחום המוגבלויות בשלטון המקומי, ממוצע של יותר כ-208 תיקים לעובד. במקביל, מספר התיקים צפוי לגדול ב-10%-12% מדי שנה, כלומר בכ-10 אלף תיקים חדשים בכל שנה, כך שהעומס צפוי להמשיך ולגדול ללא תוספת מתאימה של כוח אדם ומשאבים.
יו"ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים עו"ס ענבל חרמוני: "אנחנו תומכים בשיפור השירותים לאנשים עם מוגבלות ולבני משפחותיהם, ובגלל זה מתריעים על כך שאי אפשר לקדם רפורמה משמעותית בלי כוח האדם והמשאבים הנדרשים ליישומה. לא ניתן להטיל עוד ועוד משימות על העובדות והעובדים הסוציאליים בלי לספק להם את התקנים והתנאים הדרושים. משרד הרווחה ומרכז השלטון המקומי חייבים להציג פתרון ממשי שיאפשר את יישום החוק באופן ראוי".
באיגוד קוראים למשרד הרווחה ולמרכז השלטון המקומי לפעול באופן מיידי למציאת פתרון למשבר, ומבהירים כי כל עוד לא יינתן מענה לדרישותיהם, העיצומים יימשכו עד לכדי השבתה מלאה.