מעקב אחות, אולטרסאונד ובדיקות דם
מעקב אחות מתבצע לכל אורך ההריון אחת לחודש ועד השבוע ה-36, כאשר החל מהשבוע ה-36 ועד השבוע ה-40 צריך לבצע אותו אחת לשבועיים. את ההפניה למעקב אחות מקבלים מהרופא והשירות עצמו ניתן ללא תשלום בטיפות חלב ובקופות החולים.
בדיקת אולטרסאונד ראשון מבוצעת בשבוע 6-12 ומטרתה לאתר דופק. זו בדיקה שמתבצעת במרכז בריאות האישה או במרפאה ובגישה בטנית, בגישה נרתיקית או בגישה משולבת – לפי שיקול דעתו של הרופא. אם למשל מדובר בשבועות מוקדמים של ההריון, הגישה תהיה נרתיקית כי בגישה הבטנית ובגישה המשולבת קשה להשיג תוצאות חד משמעיות.
לשם השוואה, גם בדיקות דם ושתן מבוצעות בשבוע 6-12 אבל בהן מתמקדים בגוף האישה. אלו בדיקות שכוללות ספירת דם, בדיקת סוג דם, בדיקת דם לסוכר בצואה, בדיקת שתן לתרבית ובדיקות לגילוי עגבת. לאחר מכן, בשבוע 10-13 עוברים בדיקת סיסי שליה כדי לזהות מומים כרומוזליים בעובר ובשבועות 11-14 צריך לעבור בדיקת שקיפות עורפית למדידת עובי הנוזל שמצטבר בעורף העובר.
כך נראית סקירת מערכות
ברשימת הבדיקות החשובות בהריון נכללות סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת. ההבדל העיקרי ביניהן הוא שסקירת המערכות המוקדמת לא כלולה בסל הבריאות, בעוד הסקירה המאוחרת כן כלולה ואין צורך לשלם עליה.
מבחינה רפואית, בסקירת מערכות מוקדמת שמתבצעת בשבועות 14-16 בודקים את שלמות הגוף של העובר ואת התפקוד של המערכות. בהמשך, בסקירת מערכות מאוחרת שמבוצעת בשבועות 19-24 בודקים שוב את אותן מערכות אך מתייחסים גם למערכות שמתפתחות לאחר השבוע ה-15 להריון או למומים שמופיעים משבוע 20 והלאה.
בין שתי הסקירות מבצעים גם בדיקת חלבון עוברי ומשקללים את התוצאה עם גיל העובר, גיל האם ומשקלה. לבסוף, בשבוע 16-20 מבצעים בדיקת מי שפיר ובשבועות 24-28 עורכים העמסת סוכר, בדיקות דם ובדיקות שתן נוספות לפי שעוברים הערכת משקל ומעקב לטרימסטר השלישי.
|