פלאשנט בריאות - מים אסורים – המים שלא בריא להכניס לגוף
בריאות
מים אסורים – המים שלא בריא להכניס לגוף

לילך אנטון
יום שישי, 25 במאי 2018, 18:23
מים זה בריא, אבל לא כל מקור מים מספק לנו מים בריאים, גם אם נדמה לנו אחרת. אז מאיפה כדאי ומאיפה לא כדאי לשתות?

מים בריאים
מים בריאים לגוף (צילום: Shutterstock)

חלק גדול מגוף האדם מורכב ממים, כששים אחוז, ובכדי לשמור על בריאות והרגשה טובה צריך לשתות מים (והרבה) במיוחד בחודשי הקיץ החמים או לאחר אימון ומאמץ פיזי או שהות בחוץ בשמש. מרבית האנשים מודעים לצורך בשתייה מרובה אך הדבר שהם אינם מודעים לו הוא כי יש מים שהם כמובן, טובים לשתייה, ואחרים שפשוט כדאי להמנע מהם. גם כאשר מים נראים צלולים, לפעמים הם מכילים חומרים שמזיקים ומסוכנים לגופנו. מי ברז עלולים להתגלות כמזוהמים וגם במים מבוקבקים יש לא מעט בעיות, עליהם נפרט. סינון מים באמצעות בר מים או מטהר מים יכול להוות פתרון.

מאיפה מגיעים מי השתייה לברזים?
מי השתייה מגיעים לברזים היום בעיקר ממפעלי התפלת מי ים – כשמונים אחוזים מהם. עשרים אחוז ממי השתייה מגיעים מאקוויפר (מאגר מי תהום) ורק כשני אחוז מגיעים ממי הכנרת. במקומות שונים בארץ, היחסים בין מי האקוויפר והמים שמקורם בהתפלה הוא שונה, כך שהאקוויפר יכול להיות משמעותי יותר או להפך. ישנם 4 אקוויפרים עיקריים בארץ: החוף, ההר, הגליל המערבי והחרמון ועוד מספר מאגרים קטנים.

אקוויפרים (מי תהום) ומה הם מביאים אלינו לברז?
אפשר לחלק את החומרים המזהמים במים לכאלו שהם שיש בהם חיים כמו חיידקים וטפילים שונים, וכן גם חומרים שונים כגון שאריות של מתכות, חומרים כימיים שהגיעו מזיהומים תעשייתיים ואפילו תוצרים של תהליך ניקוי המים עצמו.

כיום, חלק גדול האקוויפרים בארץ מזוהמים. בכנס שנערך בשנת 2016 התגלו 124 זיהומים משמעותיים באקוויפרים בארץ. מקורת הזיהום העיקריים שהתגלו היו: דלקים, חומרי הדברה, מתכות כבדות, שאריות של חומרי נפץ וממסים תעשייתיים. לדוגמה, 78% מהמים מאקוויפר החוף אשר מגיעים למי השתייה בגוש דן – מזוהמים. על פי תוכנית האב של רשות המים – כרבע מהמים המיועדים לצריכה ביתית ולצריכה תעשייתית – מקורם באקוויפרים.

מים מזוקקים לא יפתרו את הבעיה?
אוסמוזה הפוכה היא שיטה בה מרתיחים את המים ומאפשרים להם להתאדות ולנזול אל מיכל אחר. המים שעברו תהליך זה מתנקים מ-99% מכל דבר שיש בהם. לכאורה פיתרון מצוין – אך הבעיה היא, שהמים מתנקים לא רק מאותם דברים שרעים לנו אלא גם מהדברים שטובים לנו. המים שהגוף צורך אינם מים מזוקקים אלא מים שמכילים מלחים. המלחים אינם נמצאים למים מזוקקים והתוצאה, לאחר שימוש ממושך במים מזוקקים כמי שתייה, היא זליגת מלחים חיוניים מהגוף ופגיעה בבריאות.

"רן קילוח בצינור"
בעיות זיהום המים אינן נגמרות עם מקורות המים בארץ אלא ממשיכות אל תוך צינורות המים המזרימים את המים לבתים ובתוך הבתים עצמם. למרות שצינורות המוביל הארצי הם בפיקוח והשגחה של הממשלה ורשות המים, צינורות הבתים כמובן – אינם בפיקוח. בבתים רבים הצנרת הפנימית ישנה וגורמת לפגיעה משמעותית באיכות המים – החל משאריות מזיקים, מתכות וחלודה המשתחררות מן הצינורות ועוד. כיום ההמלצות הן לא להשתמש במים לאחר שהברזים היו סגורים למשך כמה שעות (למשל לאחר הלילה) אלא לתת למים לזרום למשך כמה שניות עד שהחומרים ששקעו בהם מן הצינורות במהלך הלילה יזרמו החוצה.

ומה עם בקבוקי הפלסטיק?
בקבוקי פלסטיק מהווים מקור איום לאיכות המים בפני עצמם. שימוש ממושך בבקבוק מים גורם להצטברות חיידקים, במיוחד באזור הפיה. כמות החיידקים אחרי שבוע שימוש גדולה פי כמה וכמה מכמות החיידקים בצעצוע של כלב, לדוגמה. הבעיה איננה רק בחיידקים – גם שהיית בקבוקי הפלסטיק עצמם בשמש או בתנאי חום (מה שקורה בשינוע של בקבוקי שתיה) יכולה להביא להתפרקות חלקית של הפלסטיק עצמו וזליגת חומרים מסוכנים אל מי השתייה שבתוכם.

בר מים צלולים
בר מים או מיני בר מים יכולים לספק פתרון לא רע לבעיית איכות מי השתייה. המים מגיעים מהברזים אך עוברים שתי מערכות סינון – הראשונה דואגת לסנן את המים משאריות חומרים מיקרוסקופיים ואילו השנייה מקרינה את המים באור אולטרה סגול אשר דואג להשאיר את המים ללא אורגניזמים מזיקים.

איך כדאי לשמור על המים שלנו נקיים?
-לא להשתמש במים שעברו הרתחות חוזרות – גם לסיר יש מה לתרום בנושא זיהום המים. חום גורם לשחרור חומרים מסוכנים מהסיר למים. כאשר המים מוחלפים לאחר כל הרתחה הסיכוי לצריכת מים מזוהמים יורד.
לתת למים לזרום כמה שניות לאחר שהברזים היו סגורים פרק זמן של כמה שעות או יותר.
- לדאוג לתחזק את איכות צינורות המים בבניין והדירה.
- להקפיד לנקות את הברזים היטב.
- לדאוג להחלפת מסננים בבר המים על פי ההוראות. ניתן להזמין החלפת פילטרים ונורות UV בקלות, החלפה אשר נמשכת כמה דקות בלבד.

מים הם מצרך חיוני לגוף. מים ממקורות טובים יעשו את העבודה וירוו את צמאונכם מבלי לגרום לנזק "על הדרך". חודשי הקיץ הקרובים הם הזדמנות לשנות את הרגלי השתייה – דאגו לגוף שלכם למים איכותיים, נקיים וטובים, והוא ישיב לכם טובה.
חיפוש כתבות
   כל הכתבות
כתבות נוספות שיכולות לענין אותך
יום השואה במרכז הרפואי הלל יפה יום השואה במרכז הרפואי הלל יפה
המרכז הרפואי הלל יפה ציין את י...
פלאשנט בריאות | 9/5/2024
חניון חדש נפתח במרכז הרפואי הלל יפה חניון חדש נפתח במרכז הרפואי הלל יפה
בשעה טובה נפתח במרכז הרפואי חנ...
פלאשנט בריאות | 2/4/2024
"פוסט 7 באוקטובר"
המרכז הרפואי "הלל יפה" מארח את...
פלאשנט בריאות | 21/3/2024
"אל תדלגו על בדיקות אבחנתיות"
ד"ר ולריה סמניסטי, מנהלת המכון...
פלאשנט בריאות | 29/2/2024
הגיע בעקבות שלפוחיות בעור ואובחן עם סרטן מתקדם הגיע בעקבות שלפוחיות בעור ואובחן עם סרטן מתקדם
אלון לוי מחדרה, הגיע למרכז הרפ...
פלאשנט בריאות | 22/2/2024
חדשנות בבריאות חדשנות בבריאות
ד"ר יאיר קציר, רופא בכיר במלר"...
פלאשנט בריאות | 23/1/2024
כיצד משתחררים מחרדות סטרס ופוסט טראומה? כיצד משתחררים מחרדות סטרס ופוסט טראומה?
אסף נבון מטפל NLP Master & EM...
פלאשנט בריאות | 19/1/2024
ביקור נשיאותי ביקור נשיאותי
סגן נשיא ארצות הברית לשעבר, מי...
פלאשנט בריאות | 7/1/2024
בת בכורה ותקווה לשנה מוצלחת בת בכורה ותקווה לשנה מוצלחת
שאנל שוקר, בת 27 מחריש ילדה א...
פלאשנט בריאות | 4/1/2024
באוויר בים וביבשה באוויר בים וביבשה
מגן דוד אדום מסכם את שנת 2023 ...
פלאשנט בריאות | 2/1/2024

כל הכתבות הקודמות