פלאשנט רכילות - באור עקיבא חגגו עם ראש הממשלה מימונה של זהב
רכילות
באור עקיבא חגגו עם ראש הממשלה מימונה של זהב

חן קורקוס
יום שלישי, 14 באפריל 2015, 15:10
כמיטב המסורת מידי שנה בשנה מגיע רוה"מ בנימין נתניהו לחגיגת המימונה המרכזית המסורתית באור עקיבא שם זוכה לטעום נתניהו ממטעמיו של המטבח המסורתי המתוק והמשובח של בני העדה שמארחים אותו ביד רמה וכמיטב המסורת. כשעל התפאורה התלבושות דברי המתיקה והמופלטות המיוחדות הופקדה "אילנית חינת הזהב" והחגיגה הייתה מושלמת וגדולה. "תרבחו ותסעדו"... בין האורחים : רוה"מ בנימין נתניהו ורעייתו שרה. ראש עיריית אור עקיבא המארח יעקב אדרי. עוזי דיין. ראש עיריית חדרה לשעבר חיים אביטן. אורחים מכובדים תושבים וקהל רב..על ההפקה, התפאורה, התלבושות, דברי המתיקה והמופלטות המיוחדות הופקדה האחת והיחידה "אילנית מחינת הזהב" שנחשבת למספר 1 בתחומה. והיא בהחלט הפיקה מימונה מזהב.

אילנית ראובן מחינת הזהב בתלבושת הכתום-אדום הפיקה אירוע ביד רמה. (צילום: באדיבות יח"צ משרד רוה"מ)

כאמור בני העדה המרוקאית חוגגים את המימונה בצאת חג הפסח והיום למעשה כמעט כל בית ובכל עדה בישראל ובתפוצות חוגגים היהודים את המימונה שהפכה לקונצנזוס יהודי/ישראלי ברחבי ישראל ויש שאומרים גם בעולם.

ישנם אינספור גרסאות וסיפורים לגבי מקור החג. יש האומרים שהחג בא לציין את יום פטירתו של הרב מימון, אביו של הרמב"ם, שחי בפאס אשר במרוקו והיה אהוד על יהודיה. הרב מימון נפטר בחג הפסח, והיות שלא מתאבלים בחודש ניסן, באה המימונה להזכיר את האירוע. גרסה נוספת קושרת את המילה "מימונה" למילה "אמונה". הסבר נוסף למקור החג: על פי המשנה נידון העולם בארבעה פרקים, ובפסח הוא נידון על תבואה. מכאן החג אשר עיקרי סמליו הם השיבולים, החלב והדבש.

בערב המימונה נוהגים להשאיר את דלת הבית פתוחה והאורחים מתקבלים בברכת "תרבחו ותסעדו", שפירושה תזכו ותצליחו. הנשים לובשות שמלות קטיפה רקומות זהב וכסף והגברים בגדים לבנים. שולחנות החג מעוטרות בשיבולים, בעלי נענע ובפרחים, ועליהם מונחים מאכלים מתוקים: מעדני קוקוס, קרמל בשומשום, מרציפן להלל, קאוקאו – עוגיות בוטנים, לה-בזה-קצפיות, ריבות פירות מיובשים וטריים, אגוזים וממתקים רבים. נהוג גם להכין נוגאט שקדים (זבן בלוז) ולהגיש לסועדי המימונה דבש, חלב וחמאה, סמל לפריון ושפע. במרכז השולחן מעמידים קערת קמח רחבה ובה חמישה (חמסה) מטבעות זהב (למזל) חמישה תרמילי פול ירוק וחמישה תמרים.

בני הבית נוהגים להטיל לתוך הקערה את תכשיטי הזהב שלהם ולבחוש בקמח, שמסמל את פריון האדמה, הזהב- את השפע הכלכלי. בבתים רבים מונחת קערה עם מים ובה דגים טריים שסימלו את הפריון במשפחה. בערב זה הבית מלא שירה, הנשים והגברים לובשים בגדי חג לפי המסורת המרוקנית, תלבושות ססגוניות לגברים הכוללות גלביות לבנות ותרבושים אדומים ויפים. האורחים מתכבדים מכל טוב, והנשים טורחות בהכנת גולת הכותרת של הערב – המופלטה – חביתיית בצק דקיקה המהווה את הלחם הראשון שלאחר הפסח. המופלטות מונחות זו על גבי זו בערימה במרכז השולחן החגיגי.

כל הסועדים מתכבדים במריחת המופלטה בחמאה ובדבש ובגלגולה לגלילה קטנה. לצידה מגישים כוסות תה מהבילות בעלות ריח נענע חזק ומזמין. בערב זה מגישים מאכלי חלב, דבש ומתוקים לסמל תחילה שנה של שפע ועושר ורק טוב. ביום המחרת יוצאים לחיק הטבע לפיקניקים שבהם שרו רקדו וצלו סאויה – בשר על האש רק שהפעם ובגלל מזג האוויר הסוער והמפתיע התבטלו רוב חגיגות הטבע והעם הסתפק בחגיגה האמיתית היא ב"ליל המופלטות".

כאמור גם במימונה המסורתית באור עקיבא הקפידו על הנ"ל והשולחנות היו עמוסים במיטב המתוקים. השתייה זרמה כמים והשמחה עד השמיים. לקחו חלק כאמור: רוה"מ בנימין נתניהו ורעייתו שרה. ראש עיריית אור עקיבא המארח יעקב אדרי. עוזי דיין. ראש עיריית חדרה לשעבר חיים אביטן. אורחים מכובדים תושבים וקהל רב..על ההפקה, התפאורה, התלבושות, דברי המתיקה והמופלטות המיוחדות הופקדה האחת והיחידה "אילנית מחינת הזהב" שנחשבת למספר 1 בתחומה. והיא בהחלט הפיקה מימונה מזהב. התמונות מדברות בעד עצמן... "תרבחו ותסעדו..."
חיפוש כתבות
   כל הכתבות
כתבות שיכולות לעניין אותך עוד
בודפשט נצבעה בכחול לבן בודפשט נצבעה בכחול לבן
3/6/2026 פלאשנט רכילות
הפנים של ADAH הפנים של ADAH
3/6/2026 פלאשנט רכילות
הכלה של המדינה הכלה של המדינה
28/5/2026 פלאשנט רכילות
הישג כחול-לבן בשחייה הישג כחול-לבן בשחייה
28/5/2026 פלאשנט רכילות
נפגשו אחרי 25 שנה: נפגשו אחרי 25 שנה:
28/5/2026 פלאשנט רכילות
חגיגת שבועות חגיגת שבועות
14/5/2026 פלאשנט רכילות
מזל טוב לראש העיר מזל טוב לראש העיר
14/5/2026 פלאשנט רכילות
רשת נעמן הגיעה לקניון עיר ימים רשת נעמן הגיעה לקניון עיר ימים
5/5/2026 פלאשנט רכילות
צאו לטייל רגע לפני שהאביב נפרד צאו לטייל רגע לפני שהאביב נפרד
5/5/2026 פלאשנט רכילות
מתוק מהגליל לבירת המדינה מתוק מהגליל לבירת המדינה
5/5/2026 פלאשנט רכילות

כל הכתבות הקודמות