סקטור האנרגיה הירוקה הוא בעל פוטנציאל כפול – הן לתשואה כספית עבור המשקיעים, והן תשואה סביבתית, בהיותו תורם לצמצום הזיהום בכדור הארץ
ב-2015 נחתם הסכם פריז, בו התחייבו קרוב ל-200 מדינות לצמצם במידה משמעותית את פליטות הפחמן הדו-חמצני, המזהם את הסביבה ופוגע באטמוספירה. המהלך העניק דחיפה לתעשיית האנרגיה הירוקה והמתחדשת, וכיום ניתן לראות עדות של חשיפה הולכת וגדלה לתעשייה זו, גם בהיבט של ניהול השקעות ע"י גופים מוסדיים וגם לקוחות פרטיים באמצעות קרנות נאמנות מתמחות או באחזקות בניהול תיקים, שם קיים ביטוי למגמה ירוקה זו שהולכת ומתחזקת ככל שיותר ויותר מדינות ברחבי העולם מגבירות את מאמציהן לעבור למקורות אנרגיה ירוקים ומתחדשים.
בין אם מדובר בניהול תיק השקעות קטן או גדול, רבים מהם כוללים מניות של חברות העוסקות באנרגיה מתחדשת. לפי התוכנית הסביבתית של האו"ם (UNEP), בין השנים 2010 ל-2019 הגיע סכום ההשקעות בסקטור זה ברחבי העולם ליותר מ-2.5 טריליון דולר. על פי הערכות, בשנת 2018 לבדה הגיעה ההשקעה העולמית באנרגיה מתחדשת לכ-272 מיליארד דולר.
אנרגיה ירוקה צילום: Shutterstock
עידן חדש של אנרגיה סולארית זולה
האספקה הבינלאומית של חשמל ממקורות מתחדשים גדלה במהירות רבה מהצפוי, ובחמש השנים הקרובות עשוי שיעור הגידול להגיע ל-50%, כך לפי דו"ח שפרסמה באוקטובר האחרון סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).
עוד צופה הארגון, כי עד לשנת 2024 נהיה עדים לעידן חדש של אנרגיה זולה ממקור סולארי – כאשר כושר הייצור העולמי יגדל ב-600 ג'יגה וואט, ומקורות האנרגיה המתחדשים בכללותם יוסיפו 1,200 ג'יגה וואט – כושר הייצור הנוכחי של ארה"ב כולה. כיום, לפי הארגון, מקורות אנרגיה מתחדשים משמשים לייצור 26% מהחשמל בעולם, ועד 2024, צפוי שיעור זה להגיע ל-30%.
השקעות באנרגיה מתחדשת צילום: Shutterstock
34% מהחשמל בקליפורניה הוא ירוק
בין מובילות מגמת המעבר לאנרגיה ירוקה נמצאות מדינות אירופה – השואפות להגיע לתפוקה של 32% מהחשמל ממקורות מתחדשים ב-2030. ארה"ב אמנם פרשה מההסכם, אך גם בה מתרחבים הפרויקטים לייצור ירוק של חשמל, כאשר בקליפורניה, הכלכלה הגדולה בארה"ב, כבר כיום מופק 34% מהחשמל ממקורות מתחדשים. מעניין לציין כי בעוד ממשלות רבות מקדמות את התחום, יותר ויותר פרויקטים הם ביוזמת המגזר העסקי – ללא מעורבות של המדינה.
בעוד מדינות כמו איסלנד, קוסטה ריקה, נורבגיה ואורוגוואי מובילות את המגמה, עם קרוב ל-100% אנרגיה ממקורות מתחדשים – ישראל מפגרת מאחור עם יעד של 17% אנרגיה ממקורות מתחדשים עד 2030 – אך לאחרונה הצהיר שר האנרגיה כי בכוונתו להעלות יעד זה לשיעור של 25%-30%. ביוזמה זו תומך מחקר חדש בראשות פרופ' נתן זוסמן מאוניברסיטת תל אביב שפורסם לאחרונה, שמצא כי המעבר לאנרגיות מתחדשות לא רק שלא יפגע בצמיחה בישראל, אלא דווקא צפוי להאיץ אותה.
שוק בצמיחה מואצת
שוק האנרגיה ממקורות מתחדשים צפוי להגיע לשווי של כ- 2,152 מיליארד דולר עד 2025 – לעומת שווי של 1,483 מיליארד דולר ב-2017. המשמעות היא שיעור צמיחה של כ-4.9% מעל התחזיות. בין הגורמים העיקריים לצמיחה המואצת בשוק ניתן למצוא מימון ממשלתי והתפתחויות טכנולוגיות משמעותיות.
תמריצים ממשלתיים תורמים רבות לפיתוח שוק זה, ולפי ההערכות, ההשקעה בסקטור האנרגיה המתחדשת תגדל מכ-312 מיליארד דולר ב-2015, לכ-392 מיליארד דולר ב-2020. רוב ההשקעות מתמקדות בהפקת אנרגיה ממקורות סולאריים וכן מהרוח. יותר מ-37% מההשקעות בסקטור ב-2016 הופנו לפרויקטים מסוג זה ברחבי העולם. על פי ניתוח של בלומברג, הרוח והשמש יספקו כמעט 50% מצריכת החשמל העולמי בשנת 2050.
בשורה התחתונה, ההערכות מראות כי בשנים הקרובות, סקטור האנרגיה הירוקה ימשיך להתפתח – ואולי אף בקצב מהיר מהצפוי. סביר להניח כי הגידול הזה יישען לא רק על השקעה ממשלתית, אלא גם על כספם של משקיעים – בין אם משקיעים מוסדיים, ובין אם בקנה מידה קטן יותר, שירצו לקחת חלק בתעשייה המתבססת לא רק על רווח, אלא גם על צורך אמיתי להפחית את הפגיעה בכוכב הלכת שלנו.
תערוכת יחיד לאמן אורי בינשטוק - "שלח לי שקט": העבודות שבתערוכה מזמינות את הצופה להתבונן אל תוך נפשו פנימה ולמצוא יחד עם האמן את השקט ואת האיזון. "אני עובד בעיקר בצבעי שמן, פה ושם משלב עם חומר בניין שיכול להיצמד לבד כגון צלוטיט שמקנה תחושה ומרקם של קיר אבן. אחרי שנים של התנסות במגוון טכניקות וסגנונות אני מוצא שהשילוב בין הגסות שבשפכטל והעדינות של מכחול עם צבעי השמן מאפשר לי להגיע למנעד רחב יותר וביטוי מגוון יותר״. פתיחה חגיגית: שבת ה- 26/4 בשעה: 12:00 | בגלריה Global Art | אוצרות : מיכלי אדלר | ד"ר גליה דוכין אריאלי. נעילה: 24/5 . תהנו!
השבוע התקיים במתחם הרוביז באצטדיון נתניה, ערב הוקרה לכל המתנדבים מהעמותות השונות. סגן ראש העיר, ים מאיר קרן, הממונה על תיק הרווחה הגיע לכבד ולומר דברי ברכה ושבח לכל העוסקים במלאכה. יישר כוח.
תערוכה חדשה: "וגר זאב עם כבש" –תערוכת יחיד לאמן איתן ארנון, במוזיאון היכל שלמה בירושלים. אוצרת התערוכה:מיכל סדן. ייעוץ אמנותי והפקה: לב קיפרמן. פתוחה עד לתאריך: 5.5.25. הצייר איתן ארנון, יליד ותושב קיבוץ בית זרע, מציג יצירה ריאליסטית-פואטית המתכתבת עם תולדות ההתיישבות, הזיכרון הקולקטיבי והאדמה הישראלית. בציוריו המונוכרומטיים הוא מתעד ברגישות את חיי החלוצים ונופי התקופה, תוך שילוב חפצים יומיומיים ליצירת קומפוזיציות מורכבות. ארנון בוחן את המציאות דרך עדשת הנוסטלגיה, ויוצר דיאלוג עשיר בין עבר להווה, בין חומר לדמיון. חפשו בפייסבוק:
Eitan Arnon Art.