המשבר במשק ממוטט אבות גרושים - פלאשנט חדשות -
יום רביעי, 30 באפריל 2025
חדשות   ספורט   בריאות   חינוך   תרבות   עסקים   רכילות
המשבר במשק ממוטט אבות גרושים
פלאשנט חדשות
יום שני, 11 בדצמבר 2023, 10:43

הממשלה הכריזה על מצב חירום בישראל, וחרף כך, המוסדות ממשיכים לפעול נגד אבות שאיבדו את מטה לחמם, כתמול שלשום
עקב המלחמה נכנס המשק הישראלי לקיפאון עמוק. חלק מהמומחים מעריכים את הירידה בהיקף העסקים במדינה בכ-50%. על פי נתוני חברות האשראי, באזורי העימות ירד השימוש בכרטיסי אשראי ב-80%.

מאות אלפי עובדים מצאו את עצמם ללא מקור פרנסה, חלקם באופן זמני עקב הוצאת עובדים לחל"ת, וחלקם לתקופה שעלולה להיות ממושכת הרבה יותר  - בשל פיטורין או התמוטטות העסק שבבעלותם.

לדברי עו"ד עינבר לב, העוסקת בדיני משפחה, רבים מאותם מובטלים חדשים הינם אבות גרושים, הנדרשים לשלם בכל חודש דמי מזונות לילדיהם. תשלומים אלה מותאמים להכנסתם טרם המשבר, אך כעת, בשל אובדן מקור פרנסתם – רבים מהם נאלצים להפסיק לשלם את דמי המזונות, או להפחית את התשלום באופן דרסטי. 

לדברי עו"ד לב, מדובר בעשרות אם לא מאות אלפי אבות שעומדים בפני שוקת שבורה. לדבריה, חלקם אמנם מגויסים כעת למילואים, שם מובטחת להם הכנסה חודשית לא מבוטלת, אך רבים אחרים נותרו בעורף, ופשוט מתמוטטים כלכלית.

מה אמורות לעשות האימהות, כשהמזונות לא משולמים? גם הן הרי עלולות להיקלע למשבר כלכלי?

לדברי עו"ד עינבר לב, אכן, זהו מצב ביש לכל הצדדים – וללא ספק פוגע בעיקר בילדים. אך לדבריה, הממשלה הכריזה על מצב חירום בישראל, וחרף כך, המוסדות ממשיכים לפעול נגד אבות שאיבדו את מטה לחמם, כתמול שלשום – וזה דבר נורא.

לדברי עו"ד לב, על פי חוק, אימהות הנסמכות על תשלומי המזונות, ולא מסוגלות, או לא מעוניינות למצוא מקורות כספיים חלופיים, פתוחה בפניהן הדרך לדרוש את הכספים באופן מיידי, וזאת בשתי דרכים שונות, ששתיהן, אגב, מהוות בשורות רעות מאד לאבות.

אופציה ראשונה, היא לפנות למוסד לביטוח לאומי (הבט"ל), ולבקש ממנו לשלם להן את דמי המזונות. במקרה והאם עומדת בתנאי הסף המנויים בחוק, יעביר לה הבט"ל בין 70% ל-75% מגובה המזונות שנקבעו לה, בהתאם לגובהם. בשלב זה, יפתח הבט"ל תיק בהוצאה לפועל נגד האב, ויפתח נגדו בהליכי גבייה מהירים, ומאד לא סימפטיים.

לדברי עו"ד לב, הפנייה לבט"ל פתוחה אך ורק לאימהות שהכנסתן נמוכה, ולעיתים נמוכה מאד, כשסף זה משתנה בהתאם למספר הילדים, לגילם ולגיל האם. רק לסבר את האוזן, אם לילד אחד המשתכרת למעלה מ-6,000 ₪ ברוטו בחודש - לא תהיה זכאית לפנות לסעדו של הבט"ל. 

לדברי עו"ד לב, סכום סף זה משתנה בהתאם לגיל האם ומספר הילדים, אך בכל מקרה, שכרה של האם אסור שיחצה את ה-9,000 שקלים ברוטו בחודש, כי במקרה זה היא תאבד כל זכאות לתשלום מזונות מהבט"ל.

לדברי עו"ד לב, אימהות המשתכרות שכר גבוה יותר, ותלויות בתשלומי המזונות, יכולות לפנות בעצמן להוצאה לפועל ולפתוח לאבות תיק, על סמך הסכם המזונות שהופר. 

מה עושים בהוצאה לפועל ברגע שהאישה פותחת נגד האב תיק?

עו"ד עינבר לב: "כמו כל תיק הוצאה לפועל מזונות, לאחר מסירת האזהרה ובחלוף 21 יום, ניתן לעקל כל רכוש או כספים הרשומים על שם האב, ולאחר תקופה שבה העיקול לא גורם לגבייה בפועל, ניתן אף למנוע ממנו לחדש את רישיון הנהיגה, למנוע ממנו יציאה מהארץ, ומגבלות רבות נוספות.

מה היית מציעה לאב שנפתחו נגדו צעדים בהוצאה לפועל? האם יכולים לבוא לקראתו עקב המצב?

עו"ד עינבר לב: "לצערי הרב לא. לא ניתן אפילו לחלק את החוב לתשלומים, אלא אם מדובר בחוב עבר מאד גבוה, ובכפוף לתשלום של לכל הפחות מחציתו, תוך שהוא עומד בחיובים השוטפים".

לדברי עו"ד לב, רק במקרה של חוב עבר גבוה, רשאי ראש ההוצאה לפועל לבוא לקראת החייב ולחלק לו את יתרת חובו לתשלומים יחד עם החיובים השוטפים. "זהו החוק, נכון לכרגע, ולצערי איש לא חשב לשנותו לרגל המצב הקשה שאליו נקלע המשק".

האם הגיעו אליך אבות עם סיפור כזה?

עו"ד עינבר לב מעידה שהמציאות הקשה בשטח כבר נותנת את אותותיה, ואל משרדה הגיעו כבר מספר מקרים קשים שהתפתחו עקב המצב.

לדבריה, הגיע אליה מ', גבר שפוטר מחברת הייטק עקב המלחמה. מזונותיו, על פי הסכם הגירושין, הועמדו על סך של 8,000 ₪ בחודש, לשלושת ילדיו. אין לו שום דרך לשלם כעת את המזונות, שכן הוא בקושי מצליח לספק את צרכיו הבסיסיים. בנוסף, המשבר העולמי בהייטק מקשה מאד על שכירת עובדים חדשים, מה גם שהמשק הישראלי כולו מוקפא, וראיונות עבודה רבים מתבטלים.

לדברי עו"ד לב, ל-ו' לא מגיעים דמי אבטלה, היות ועדיין לא עברו 100 ימים מאז התקבל לעבודה שממנה פוטר כעת. הוא גם לא גויס למילואים, וכעת הוא סמוך על שולחנם של הוריו, וגר עימם.

לדברי עו"ד עינבר לב, בת זוגו לשעבר מרוויחה מעל ל- 9,000 ₪ בחודש, ולאחרונה פתחה נגדו תיק בהוצאה לפועל, לגביית דמי המזונות של החודשים אוקטובר ונובמבר, שלא הועברו לה. כתוצאה מכך חשבונותיו עוקלו, וקרן השתלמות שלו נתפסה, ורוקנה, תוך הפסד ניכר של 35% מהסכום שנצבר בה. חרף כך, הכסף שעוקל לא כיסה את מלוא חוב המזונות, והעיקולים נגדו לא הוסרו.

"זו בדיוק הדוגמא כיצד הופך אב נורמטיבי, שמשתכר על פי רוב מעל הממוצע במשק, למי שבקרוב לא תהיה לו ברירה אלא לפתוח בהליכי חדלות פירעון" אומרת עו"ד עינבר לב.

כך לדבריה, הגיע אל משרדה לאחרונה נ', אב גרוש מאשקלון, שאשתו לשעבר פתחה נגדו תיק בהוצאה לפועל דרך המוסד לביטוח הלאומי, לאחר שלא שילם לה, גם הוא, את מזונות אוקטובר ונובמבר. לדברי האב, הוא חי מהיד לפה כבר חודשיים, משום שהעסק שבבעלותו הפועל בימים כתיקונם באשקלון, נסגר עקב המלחמה.

לדברי עו"ד עינבר לב, גם נגד נ' החלה ההוצאה לפועל להפעיל עיקולים, והוא נמצא כעת על סף פשיטת רגל.

מה הביקורת? הרי הילדים חייבים להתקיים. אי אפשר להפיל את כל ההוצאות שלהם על האימהות?

"נכון, אבל אנחנו לא מדברים על ימים רגילים. מדובר על תקופת חירום. אין שום סיבה שהמוסד לביטוח לאומי לא ישלם דמי מזונות שתשלומם התעכב בחודשים האחרונים" אומרת עו"ד עינבר לב. לדבריה, אנחנו מדברים על דמי קיום של אלפי ילדים בישראל, שבימים אלה נפגעו ללא תקנה. "לשם כך קיים המוסד לביטוח לאומי. אין שום סיבה שדלתו תהיה סגורה בפני אימהות ששכרן גבוה יותר מ-5,000 שקלים לצורך זה".

יש לך הצעות אופרטיביות?

"בהחלט" אומרת עו"ד לב. "היות והממשלה הכריזה על מצב חירום במשק, הייתי מצפה שהשר הממונה יוציא שתי הוראות שעה, הגוברות על החוק הקיים. הראשונה, שהמוסד לביטוח לאומי ייעתר מעתה לכל בקשה של אם לתשלום 75% מדמי המזונות שלה, אם האב הפסיק לשלמם, וזאת, מבלי להתחשב בהכנסתה או ביתר המגבלות המנויות בחוק ואף מבלי למחול לאבות על חוב זה. הוראת שעה שנייה, תורה על עיכוב מידי בהפעלת ההוצאה לפועל לגביית חוב מזונות דרך הבט"ל, עד 6 חודשים מתום תקופת החירום במשק, כמו כן, ועל מנת לעודד את אותן אמהות לפתוח תיק הוצל"פ נ' האבות, אך דרך הבט"ל, יש להחיל הוראות שעה לפיה תיק הוצל"פ פרטי לא ניתן לפתוח עד לסיום מצב החירום".

"זו הדרך הנכונה והראויה ביותר, שבה יתאפשר לעשרות אלפי קטינים לזכות בתשלומי מזונותיהם, אך מאידך אבותיהם, שנקלעו בשעה קשה זו לעצירת הכנסה מוחלטת – לא ייאלצו להכריז על עצמם כעל חדלי פרעון, ולהתדרדר לשולי החברה. כמובן, שאותם אבות יידרשו להשיב את הסכום ששולם בשמם למוסד לביטוח לאומי בבוא העת, אך לעניין זה תינתן להם כאמור ארכה לתשלום של שישה חודשים או אפשרות להסדיר את החוב בתשלומים נוחים" מציעה עו"ד לב.

עו"ד עינבר לב http://www.dineymishpaha.co.il/ עוסקת בתחום דיני משפחה, גישור, צוואות, מאבקי ירושה ועיזבונות, ומדורגת בין המשרדים המובילים בישראל לדיני משפחה על פי 100DUNS.









 
המשבר במשק ממוטט אבות גרושים
עו"ד עינבר לב (צילום: ענת קזולה)
  כתוב למערכת
עוד כתבות שיכולות לעניין אותך
חיבוק לילדה שהצילו את חייה
חיבוק לילדה שהצילו את חייה
   
תהילים למען הנופלים
תהילים למען הנופלים
   
אות זיכרון
אות זיכרון
   
פרויקט הרחבת מרכז הפנאי קלור יוצא לדרך
פרויקט הרחבת מרכז הפנאי קלור יוצא לדרך
   
איכות מצוינות ושיפור מתמיד
איכות מצוינות ושיפור מתמיד
   
יומן מסע של מתנדבי מד
יומן מסע של מתנדבי מד"א
 לוקאלי
לוגו חדש לזכר הנופלים לוגו חדש לזכר הנופלים
...

פלאשנט לוקאלי | 29.4.2025

במותם ציוו לנו את החיים במותם ציוו לנו את החיים
נתניה מתייחדת עם זכרם של חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה...

פלאשנט לוקאלי | 20.4.2025

נתניה מתייחדת: לעולם לא עוד נתניה מתייחדת: לעולם לא עוד
...

פלאשנט לוקאלי | 20.4.2025

כנס הקהילות הראשון Ba כנס הקהילות הראשון Ba" מקום" נערך בפרדס חנה כרכור
...

פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025

מצילים חיים להנצחת  4 חללי מלחמת מצילים חיים להנצחת  4 חללי מלחמת "חרבות ברזל"
...

פלאשנט לוקאלי | 10.4.2025

 מדברים על זה
 מנציחים בגבורה את יעל לייבושור וענר שפירא ז מנציחים בגבורה את יעל לייבושור וענר שפירא ז"ל
...

פלאשנט לוקאלי | 27.4.2025

תאונות עבודה וצדדים שלישיים תאונות עבודה וצדדים שלישיים
...

פלאשנט חוק ומשפט | 25.4.2025

חגיגות עצמאות עם ילד על  הרצף חגיגות עצמאות עם ילד על הרצף
...

פלאשנט לוקאלי | 24.4.2025

הבעיה היא לא בבנייה של עו הבעיה היא לא בבנייה של עו"ד עמית חדד, אלא בסימונו - טור דעה
...

פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025

"לעוף על כנפי הדמיון"
התערוכה "לעוף על כנפי הדמיון" – חוויה אמנותית מעשירה לילדים במרכז העשרה על שם שרה פדרמן...

פלאשנט לוקאלי | 14.4.2025

קרנות פנסיה ואובדן כושר עבודה קרנות פנסיה ואובדן כושר עבודה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 10.4.2025

מסלולי טיול קסומים בנגב מסלולי טיול קסומים בנגב
...

פלאשנט עסקים | 9.4.2025

תביעות מול המוסד לביטוח לאומי תביעות מול המוסד לביטוח לאומי
...

פלאשנט חוק ומשפט | 3.4.2025

פסח קסום בלב הערבה פסח קסום בלב הערבה
...

פלאשנט צרכנות | 1.4.2025

ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה
...

פלאשנט חוק ומשפט | 27.3.2025

פרדסShops – מפרגנים ונהנים פרדסShops – מפרגנים ונהנים
המועצה המקומית פרדס חנה כרכור פותחת את דלתות המסחר המקומי ומשיקה זירת מסחר חדשה לקידום העסקים המקומיים ומגוון הטבות לתושבים...

פלאשנט לוקאלי | 21.3.2025

יפוי כח מתמשך יפוי כח מתמשך
...

פלאשנט חוק ומשפט | 20.3.2025

 סנטר פארקס צרפת - החופשה המשפחתית שלא תוכלו לשכוח סנטר פארקס צרפת - החופשה המשפחתית שלא תוכלו לשכוח
...

פלאשנט עסקים | 18.3.2025

החשיבות של ביטוח ועד בית החשיבות של ביטוח ועד בית
...

פלאשנט עסקים | 17.3.2025

 "מורשת יהדות גיאורגיה וחיזוק הקהילות"
...

פלאשנט לוקאלי | 14.3.2025

כתבות ארכיון
 
 האימייל האדום
בואו לבקר בדף
הפייסבוק של פלאשנט
ציוצים
תערוכה יוצאת דופן במלון מדיטרה    תערוכה יוצאת דופן במלון מדיטרה
חגיגת מימונה משובחת    חגיגת מימונה משובחת
   "תרבחו ותסעדו – חג שמח לכל בית ישראל
אין אין חגיגה... בלי עוגה״    אין אין חגיגה... בלי עוגה״
תיירות ונופש
פסח קסום בלב הערבה פסח קסום בלב הערבה
...
תיירות ונופש

יריד אומנים חגיגי בחול המועד סוכות יריד אומנים חגיגי בחול המועד סוכות
המרכז הקהילתי דורה מרשת המרכזים הקה...
תיירות ונופש

נתניה מציגה: פסטיבל אומנות וטכנולוגיה נתניה מציגה: פסטיבל אומנות וטכנולוגיה
סוכות של אמנות, טכנולוגיה וחדשנות –...
תיירות ונופש

גם בחדרה הביס מגיע עד לבית גם בחדרה הביס מגיע עד לבית
רשת תן ביס מתרחבת ותושבי חדרה מרווי...
תיירות ונופש

אפשר ליהנות גם בלי גלוטן אפשר ליהנות גם בלי גלוטן
גלוטן? לא עוד! יום המודעות הבינלאומ...
תיירות ונופש

טיפים והמלצות
פוסט טראומה והשפעתה על ההורות: אתגרים ואסטרטגיות התמודדות פוסט טראומה והשפעתה על ההורות: אתגרים ואסטרטגיות התמודדות
...
טיפים והמלצות | ממומן

נחשים בשרון: מדריך מקיף לתושבי האזור נחשים בשרון: מדריך מקיף לתושבי האזור
...
טיפים והמלצות | ממומן

ישראלים עושים מיליונים מספורט ישראלים עושים מיליונים מספורט
...
טיפים והמלצות | ממומן

איך לשמור על צנרת המים הביתית איך לשמור על צנרת המים הביתית
...
טיפים והמלצות | ממומן

איך מוצאים מוהל רופא מומלץ?  איך מוצאים מוהל רופא מומלץ? 
...
טיפים והמלצות | ממומן


© כל הזכויות שמורות לפלאשנט            אודות האתר | כתבו לנו | תנאי שימוש | פרסמו אצלנו |
פלאשנט - חדשות חדרה והסביבה | עיתון בחדרה | עיתונים מקומיים בחדרה | מקומונים בחדרה | מגזין בחדרה והסביבה | מגזינים בחדרה | עיתון בחדרה והסביבה | מקומון בחדרה והסביבה