מה ההבדל בין לימודי פסיכותרפיה ללימודי פסיכולוגיה?
מאת: רון איתן יום ראשון,
20 בנובמבר 2016, 12:55
ההבדל העיקרי בין לימודי פסיכותרפיה ולימודי פסיכולוגיה מתבטא בהכשרת המטפל. בנוסף, יש הבדלים בתכניות הלימודים, בתחומי ההתמחות ובאפשרויות התעסוקה. הנה המדריך שיעשה לכם סדר בראש
טיפול נפשי או רגשי מיועד להתמודדות עם משברים, הפרעות ומצוקות נפשיות. את הטיפול ניתן לעבור במגוון דרכים ושיטות, שרובן שואבות השראה מהפסיכולוגיה כענף הידע העיקרי. עם זאת, המטפלים המציעים טיפול נפשי או רגשי נקראים "פסיכותרפיסטים" והם גם נדרשים לעבור תהליך מעט שונה של הסמכה ולימודים.
יש כמה היבטים שדרכם ניתן לבחון את ההבדל בין פסיכותרפיה ופסיכולוגיה. ראשית, אדם שמעוניין להיות פסיכולוג קליני צריך ללמוד לקראת תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה ולעבור התמחות ארוכה ומבחנים. מנגד, קיימת אפשרות ללימודי פסיכותרפיה שאינם אקדמיים. אלו לימודים במסגרת תעודה או לימודי המשך וכחלק ממסלולי רפואה משלימה.
שנית, בוגרי קורסים ומסלולים שמיועדים לחסרי רקע אקדמי או שניתנים כהעשרה בלבד לא רשאים לעבוד או להציג את עצמם כפסיכולוגים. הם יכולים לטפל באנשים רק במסגרת ההתמחות שלהם ולכן הלימודים מתמקדים בהיבט המעשי.
תכניות לימודים ותחומי התמחות
בלימודי פסיכולוגיה מעניקים לסטודנטים בסיס תיאורטי, מתודולוגי ורחב והתכניות מתמקדות בתחומי תוכן ספציפיים ובפיתוח יכולת יצירתית לשיפור מיומנויות ביקורתיות ומדעיות. לחילופין, בלימודי פסיכותרפיה מתמקדים בהיבט המעשי של הטיפול הקוגניטיבי או ההתנהגותי, ומשלבים בין תחומים שונים כדי ליצור ארגז כלים מגוון יותר עבור המטופל.
סטודנטים לתואר ראשון בפסיכולוגיה צריכים לבחור תחום התמחות ספציפי. הם יכולים לבחור בין פסיכולוגיה חינוכית, קלינית, ארגונית, התפתחותית ושיקומית. לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה נמשכים 3 שנים ובוגריהם לא מוסמכים לעבוד כפסיכולוגים, עד שהם משלימים את התואר השני ואת תקופת ההתמחות.
לעומת זאת, בלימודי פסיכותרפיה לא חייבים לבחור תחום התמחות ספציפי ובכל מקרה קיים היצע גדול יותר של אפשרויות. בין הנושאים הנלמדים ניתן לציין נשימה נכונה, גישות טיפוליות, הילינג, מדיטציה, זרימה אנרגית ועוד. הקורסים בלימודי פסיכותרפיה מתכתבים עם רפואה משלימה, בעוד בלימודי פסיכולוגיה הם כוללים התייחסות למקרים מדעיים ואמפיריים בלבד.
מהן אפשרויות התעסוקה אחרי הלימודים?
כדאי לעמוד על ההבדלים בין לימודי פסיכותרפיה ופסיכולוגיה גם בהקשר של אפשרויות תעסוקה והתפתחות. בוגרי קורס פסיכותרפיה יכולים לעבוד במסגרת בתי חולים, קופות חולים, מרפאות פרטיות ובמכונים לרפואה משלימה.
לעומתם, בוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה מנצלים את הידע שהם רוכשים כדי להשתלב בתחומי ייעוץ והדרכה ובמקרים מסוימים גם בתפקידים מסוימים בחברות כוח אדם, חברות השמה ומחלקות משאבי אנוש.
לסיכום, לימודי פסיכותרפיה מייצגים את ההיבט הפרקטי של הפסיכולוגיה והם כוללים גם מגוון גדול יותר של נושאי לימודי ומסלולי התמחות. מנגד, לימודי פסיכולוגיה כפופים למגבלות האקדמיה והדיסיפלינה. בנוסף, בוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה לא יכולים לעסוק בהיבט הקליני אלא רק לאחר תואר שני ותקופת התמחות כחוק.
תערוכת יחיד לאמן אורי בינשטוק - "שלח לי שקט": העבודות שבתערוכה מזמינות את הצופה להתבונן אל תוך נפשו פנימה ולמצוא יחד עם האמן את השקט ואת האיזון. "אני עובד בעיקר בצבעי שמן, פה ושם משלב עם חומר בניין שיכול להיצמד לבד כגון צלוטיט שמקנה תחושה ומרקם של קיר אבן. אחרי שנים של התנסות במגוון טכניקות וסגנונות אני מוצא שהשילוב בין הגסות שבשפכטל והעדינות של מכחול עם צבעי השמן מאפשר לי להגיע למנעד רחב יותר וביטוי מגוון יותר״. פתיחה חגיגית: שבת ה- 26/4 בשעה: 12:00 | בגלריה Global Art | אוצרות : מיכלי אדלר | ד"ר גליה דוכין אריאלי. נעילה: 24/5 . תהנו!
השבוע התקיים במתחם הרוביז באצטדיון נתניה, ערב הוקרה לכל המתנדבים מהעמותות השונות. סגן ראש העיר, ים מאיר קרן, הממונה על תיק הרווחה הגיע לכבד ולומר דברי ברכה ושבח לכל העוסקים במלאכה. יישר כוח.
תערוכה חדשה: "וגר זאב עם כבש" –תערוכת יחיד לאמן איתן ארנון, במוזיאון היכל שלמה בירושלים. אוצרת התערוכה:מיכל סדן. ייעוץ אמנותי והפקה: לב קיפרמן. פתוחה עד לתאריך: 5.5.25. הצייר איתן ארנון, יליד ותושב קיבוץ בית זרע, מציג יצירה ריאליסטית-פואטית המתכתבת עם תולדות ההתיישבות, הזיכרון הקולקטיבי והאדמה הישראלית. בציוריו המונוכרומטיים הוא מתעד ברגישות את חיי החלוצים ונופי התקופה, תוך שילוב חפצים יומיומיים ליצירת קומפוזיציות מורכבות. ארנון בוחן את המציאות דרך עדשת הנוסטלגיה, ויוצר דיאלוג עשיר בין עבר להווה, בין חומר לדמיון. חפשו בפייסבוק:
Eitan Arnon Art.