תקופת החגים בישראל בעיצומה אבל כמובן שלא רק בארץ הקודש יודעים לאמץ מנהגים, אירועים וטקסים מסורתיים. מחפשים איפה לחגוג? הנה כמה רעיונות שייקחו אתכם מתאילנד, דרך אירופה וארצות הברית ועד סין או ברזיל
כל חברה מחלקת את המסורות והמנהגים שלה על פני תאריכים שונים בלוח השנה שלאחר מכן הופכים לחגים רשמיים. את התאריך בוחרים לפי שיקולים דתיים או גיאוגרפיים, ולכן הנוצרים נחים ביום ראשון, היהודים ביום שבת והמוסלמים ביום שישי. במבט רחב יותר, החגים אמורים לסמל אירוע משמח, היסטורי, דתי או לאומי והם כוללים מגוון רחב של טקסים, חגיגות, תפילות ומנהגים. אותם מנהגים הם אלו שיוצרים את הצבעוניות של החג ויכולים לשמש כתירוץ טוב להזמין טיסות ולבקר ביעדים אקזוטיים מסביב לעולם.
בימים הקרובים ניכנס אנחנו לתקופת חגי תשרי, עם ראש השנה ולאחר מכן יום כיפור וסוכות. לא הרבה לאחר מכן גם יגיע חנוכה ובעקבותיו פסח. בין לבין נחגוג עוד כמה אירועים קטנים יותר ותמיד נוכל לבלות עם החברים, המשפחה והילדים. אבל מה קורה בארצות אחרות?
היום הקצר בשנה? סיבה למסיבה!
תאריך ה-21 בדצמבר מציין את היום הקצר בשנה ועוד לפני הרבה זמן הבינו כוהני הדת שאפשר לגייס אותו לטובת גיבוש הזהות הלאומית והאישית. כמו בישראל, גם במקומות נוספים בעולם מצוין החג הזה עם קידוש האור ועם הבחנה בין שאיפת הטוב לגבור על הרע.
לנו יש כמובן את חנוכה ואת סיפורי הגבורה של מרד החשמונאים ונס פך השמן, בעוד בתאילנד למשל מקיימים את חגיגות הלוי-קראטונג. במהלך החג התאילנדי יוצאות לדרכן אלפי סירות קטנות עשויות עלי בננה ששטות ברחבי המדינה ובהן דולקים קטורת ונרות. המראה כמובן מרהיב ואליו יש להוסיף ריחות רעננים שמגיעים מפרחים אותם מצרפים המקומיים לסירות הנבחרות. חוץ מזה, היום כבר אפשר להצטרף לחגיגה ולהביע משאלה על ידי משלוח סירה וירטואלית באמצעות אתר האינטרנט הרשמי של האירוע.
לחילופין, בעיר ז'נבה בשוויץ חוגגים את חג האסקלד בתאריכים 11-13 בדצמבר ומציינים את תבוסתם של חיילי הדוכס מסבוי. לפי האגדה, האירוע התרחש לפני 400 שנה ובו נערה אמיצה שפכה סיר מרק רותח על חיילי הדוכס שניסו לטפס על חומות העיר וכך הצילה את התושבים. המנהגים העיקריים של חג האסקלד כוללים הבערת מדורות ענק, מצעד ססגוני, אכילת ממתקי שוקולד ומרציפן וכמובן הרבה מאוד מרק.
אם כבר הגעתם לשוויץ ואתם רוצים להתרשם מחגי דצמבר באווירה קצת שונה, כדאי שתרחיקו עד אגם לוצרן. מלבד העובדה שמדובר במקום מדהים לנופש פסטורלי, קחו בחשבון שבתאריך 5 לדצמבר חוגגים בו את הקלאוסיאגן: שילוב בין חגיגה נוצרית למסורת פגאנית מתקופת ימי הביניים. אל תיבהלו מהמקומיים שחושבים כובעי ענק בצורת קונוסים המוארים בנרות, כי אולי אחד מהם יסכים להלוות לכם מצנפת לסלפי.
חוץ מזה, בעיר ליון בצרפת חוגגים מדי שנה בתאריכים 6-9 לדצמבר פסטיבל אורות. המקור של המנהג מגיע עד תחילת המאה ה-19 אז נהגו התושבים להניח נרות בחלונות כדי להודות למריה הקדושה על ההגנה שהעניקה להם מפני מחלות, וגולת הכותרת היא תאורה של שני הנהרות המרכזיים בעיר, סון ורון, באלפי אורות צבעוניים.
לא באמת חשבתם שנדבר על דצמבר בלי להזכיר את סנטה קלאוס: חג המולד האמריקאי נחגג בתאריך 24 בדצמבר עם ארוחה משפחתית משותפת, עצי האשוח המקושטים תופסים את מקומם ליד החלונות והנורות הצבעוניות נתלות בכל שכונות המגורים במדינה. מבחינתכם כתיירים, האטרקציה המרכזית היא המבצעים בחנויות הגדולות ועץ חג המולד המפורסם שממוקם בשדרה החמישית ניו יורק.
חגים מסביב לעולם צילום: יח"צ
בין קברים לריקודים – כל תרבות והחג שלה
חג הוא אינדיקציה טובה למאפיינים של התרבות ולערכים שבהם היא מאמינה. פסטיבל ניקוי הקברים בסין לדוגמא נחגג פעם בשנה בכל חודש אפריל ובו הסינים חולקים כבוד לאבותיהם המתים. הם עושים את זה באמצעות מפגשים המוניים בבתי קברות, ניקוי מסודר של הקברים עצמם וארוחה קלילה. בסיום הארוחה מטילים המשתתפים קוביות אדומות וכך הם בודקים האם גם האבות הקדמונים סיימו לאכול.
לעומת זאת, חג צבעוני ואופטימי יותר מתקיים כל שנה בניו אורלינס שבארצות הברית ומוכר בשם "מארדי גרא" – "יום שלישי השמן". במקור מדובר בחג נוצרי שמתקיים 40 ימים לפני הצום של חג הפסחא, אך בניו אורלינס מעדיפים לחגוג אותו כבר 250 שנה בצורה חילונית לגמרי. מבחינת המקומיים, "יום שלישי השמן" הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות של העיר ותיירים מכל רחבי העולם מגיעים אליה כדי להשתתף בתהלוכות ובמסיבות.
גם בברזיל יודעים לחגוג עם תחפושות, מוזיקה וריקודים ואין מקום טוב יותר לראות את זה מאשר הקרנבל של ריו. הקרנבל הוא חג רשמי בן 4 ימים שנחגג כ-50 יום לפני חג הפסחא ולמעשה ביום שבת שלפני ה"מארדי גרא". בתי הספר לסמבה בבירת ברזיל נערכים לקראת הפסטיבל חודשים מראש ואת התוצאה אפשר לראות ברחובות של הפסטיבל הכי מפורסם בעולם.
נשף פורים חגיגי התקיים בנמל תל אביב, במועדון הטראסק, נשף המסכות של עמותת שניר, אירוע נוצץ שכל הכנסותיו מוקדשות לקידום פעילות העמותה, למען השכבות החלשות בישראל. אל הנשף הגיעו אנשי עסקים, בכירי המשק והכלכלה, מובילי דעת קהל, כוכבי רשת וסלבריטאים, אשר הגיעו לתמוך בפעילות עמותת שניר ולחגוג בערב בלתי נשכח. את האירוע הנחה השחקן והבמאי אקי אבני, ועל עמדת ה-DJ ניצבה דלית רצ'שטר, שאירחה את הזמר רן דנקר בנוסף למופע של הזמרת נופיה. היה מדהים!
תערוכה לפסיפס "מארגי אבן" בגלריית 'על האגם' תציג עבודות תלמידי סטודיו "בירגר עיצובים" של האמנית דפנה בירגר | אוצרת רחל זיו. סטודיו "בירגר" הוקם לפני 23 שנים בכפר מל"ל על ידי דפנה בירגר, המתמחה בטכניקות ייחודיות בפסיפס, תוך שילוב אבנים טבעיות, אבני קיסר וזכוכית "סמלטי". הסטודיו משמש מוקד לימוד לאמנים מכל הארץ והעולם. בתערוכה יוצגו עבודות מגוונות של תלמידי הסטודיו, המשלבות טכניקות מסורתיות עם השראה ממקורות שונים כמו רקמה, אריגה ופסיפסים היסטוריים. היצירות מציעות חוויה ויזואלית מרהיבה, בהן האבן הקשה מתגלה כמארג רך, ססגוני ומלא חיים. התערוכה תיפתח חגיגית ב-21.3.2025 בשעה 11:00 בגלריית "על האגם" בדרך הפארק 10 ברעננה ותינעל ב-29.3.2025. בהצלחה!
ויקטוריה בזיאן, מחברת הנדל"ן Refresh, שנמצאים במתחם פיאנו, עיר ימים - בנתניה, נפגשה עם סוכני המשרד במטרה להעניק את השירות הטוב ביותר לתושבי העיר והסביבה. בין האורחים שקפצו לביקור היה גם מוריס חודידה, מנכ"ל עיתון חדשות השרון והסביבה. איחולי הצלחה לויקטוריה ולצוות!
רשת טיב טעם נרתמת למאמץ הלאומי, במסגרת זו תקיים במהלך חודש מרץ עד ה-31.3.25 ב-46 מסניפיה, ברחבי הארץ פעילות התרמה למען ארגון נפגעי פעולות איבה - המסייע ומטפל ברווחת נפגעי פעולות איבה וטרור וליישום זכויותיהם ועד לשיקומם הכלכלי, נפשי, תרבותי וחברתי. במסגרת פעילות זו, יציעו ללקוחות טיב טעם לתרום 10 שקלים בכל קניה. ניתן יהיה לתרום בכל סניפי הרשת ובאתר האונליין טיב טעם בקליק. הסכום שייאסף, יועבר כולו בסוף הפעילות, לטובת ארגון נפגעי פעולות איבה.