מעל 40 אלף עסקים קטנים נסגרים מדי שנה בישראל. מה הסיבות לכך ואיך מתגברים על הקשיים? הנה המדריך שיכול לעזור לכם
מבנה המשק בישראל מייצר יציבות מסוימת בהתפלגות הפנימית של מספר העסקים והמעסיקים בין קבוצות הגודל. לפי נתוני משרד הכלכלה והתעשייה משנת 2014, כ-50.4% מהעסקים פועלים במודל של העסקה עצמית, 35.2% מעסיקים 1-4 עובדים בלבד ועוד 10.9% מעסיקים 5-19 עובדים. 3% מהעסקים מעסיקים 20-100 עובדים וכל השאר מעסיקים מעל 100.
מצד שני, קיימת תחלופה גבוהה בתוך הקטגוריה של עסקים קטנים. מסתבר שקשה מאוד לשרוד בתור עסק קטן בישראל ו-40 אלף מתוכם נסגרים מדי שנה. בהינתן שחצי מיליון עסקים קטנים בישראל מהווים את לב המגזר העסקי ומייצרים 45% מהתמ"ג במשק, נותר רק לשאול למה זה קורה.
איך לשרוד בתור עסק קטן בישראל? (צילום: יח"צ)
הסיבות לקריסת עסקים קטנים
יש כמה סיבות מרכזיות לחוסר הצלחה של עסקים קטנים. ראשית, רוב בעלי העסקים לא באמת קובעים יעדים ברורים. הם לא יודעים מה הם רוצים להשיג ולאן ברצונם להגיע, לכן קשה להם להגיע לתוצאות עסקיות טובות. הגדרה ברורה של מטרות מונעת בלבול ומסייעת לגזור סדרת צעדים מעשיים שמקצרים את הדרך להצלחה.
שנית, בעלי עסקים חוששים לעיתים קרובות מהניהול עצמו. הם נמנעים מהעלאות מחירים, מהכנסת פתרונות מחשוב ובקרה, מעימות עם עובדים או לקוחות ומפנייה לשווקים חדשים. רוב בעלי העסקים מעדיפים לשמור על רמת ההכנסה המוכרת, אך קיבעון במגזר העסקי מוביל בהכרח לירידה בביצועים ולרגרסיה בהיקף הפעילות.
כמו כן, עסקים קטנים בישראל קורסים כי הם מאמצים הרגלים שלא מקדמים אותם. נטיות לדחיינות, חוסר סדר ועצלות הם בין הגורמים העיקריים לאיבוד לקוחות ובסופו של דבר להיווצרות פערים שקשה עד בלתי אפשרי לסגור.
סליקה בעסק (צילום: יח"צ)
לגזור ולשמור: איזה פעולות מומלץ לנקוט כדי למנוע הפסדים?
למזלם של בעלי עסקים קטנים בארץ, יש כמובן גם שורה ארוכה של פעולות שאותן מומלץ לנקוט כדי למנוע הפסדים ועוגמת נפש. כדאי קודם כל לבנות תקציב ולהגדיר יעד הכנסות שייחשב כהצלחה. יש לפרט את מסגרת התקציב ולהתייחס בין היתר לכמות העסקאות, היקף ההכנסות בכל רבעון ורמת הפעילות בכל רבעון, חודש, שבוע ויום. חשוב ביותר להשתמש בכלים שמאפשרים שליטה בתקציב החודשי כמו למשל שירותי סליקה חכמים הניתנים בתשלום חודשי קבוע. ככל שלבעל העסק תהיה יותר שליטה על ההוצאות החודשיות שלו כך יגבר הסיכוי שלא יגיע למצב של הפסד.
במקביל, בעלי עסקים נדרשים להיות אקטיביים ולחשוף את עצמם לשוק. הם יכולים לעשות זאת בקלות באמצעות פעילות דיגיטלית ורק צריכים ליטול יוזמה כדי לחפש כל הזמן את העסקה הבאה. עליהם למכור את המוצר או השירות שלהם באמונה שלמה, לאסוף המלצות ולהימנע מהבטחות שאין להן כיסוי.
הסוד לעסק מוצלח הוא שילוב בין המחרה, גבייה וניהול מוקפד של תזרים מזומנים. חשוב לשקף ללקוח את הערך האמיתי ולנהל את הגבייה בקפדנות כדי לשמור על תזרים מזומנים מהודק. כך נשארים בצד הנכון של הסטטיסטיקה וממשיכים לצמוח למרות נתוני הפתיחה המאתגרים.
מייסדת בית הספר המכיל בחדרה מועמדת לתפקיד שרת החינוך
...
פלאשנט לוקאלי | 7.9.2026
בין ציפייה ואכזבה הורית, והיכולת להמשיך הלאה ביחד
מאת: טלי למדיאל, פסיכולוגית חינוכית מומחית מדריכה, שפ"ח נתניה...
פלאשנט לוקאלי | 4.9.2026
שנה חדשה עם מבנים חדשים
...
פלאשנט לוקאלי | 28.8.2026
נחנך פארק "הרי גרינטל – רכס הכורכר"
...
פלאשנט לוקאלי | 13.8.2026
אירוע קשה בנתניה: גבר התאבד בגינה ציבורית
...
פלאשנט לוקאלי | 10.8.2026
מדברים על זה
המדריך המעשי לשיווק B2B בלינקדאין בלי תקציב פרסום גדול
...
פלאשנט עסקים | 6.9.2026
מי מנהל את הרכוש ומי יורש אותו? ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לצוואה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 4.9.2026
הקמפיין נראה טוב אבל אף אחד לא זוכר אותו: איפה הקריאייטיב נכשל?
...
פלאשנט עסקים | 3.9.2026
מתי מותר למעסיק לפטר עובד חולה?
...
פלאשנט חוק ומשפט | 29.8.2026
רילוקיישן עם ילדים ומה שאף אחד לא מספר להורים לפני הטיסה
...
פלאשנט עסקים | 24.8.2026
יבוא אישי בישראל שובר שיאים ולמה יותר ישראלים מדלגים על היבואן הרשמי
...
פלאשנט עסקים | 24.8.2026
10 סימנים שהבניין שלכם זקוק לתחזוקה
...
פלאשנט עסקים | 23.8.2026
האם חוות דעת שלילית של מנהלת על עובדת יכולה להיחשב לשון הרע?
...
פלאשנט חוק ומשפט | 22.8.2026
איך לבחור בין סוגי המצבות השונים? הטיפים של טופ מצבות
...
פלאשנט עסקים | 20.8.2026
שני בקבוקי תבערה בלילה אחד
...
פלאשנט חוק ומשפט | 19.8.2026
מטטרסלגיה: למה כואבת כרית כף הרגל ואיך מדרסים ונעלים נכונות יכולים לעזוק?
מאת: נאור רויזמן הבעלים של המכון האורתופדי "אבידור" פרדס חנה...
פלאשנט עסקים | 15.8.2026
טעות קטנה, מחיר ענק: למה לא מומלץ לערוך צוואה לבד
...
פלאשנט חוק ומשפט | 14.8.2026
דירת הסמים בנתניה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 13.8.2026
כתב אישום חמור כנגד מתן ארביב
פרקליטות המדינה הגישה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע שני כתבי אישום נגד מתן ארביב (29) מחדרה, בגין מעורבותו בניסיון לרצוח אדם באמצעות מטען חבלה שהוצמד לרכבו בא...
פלאשנט חוק ומשפט | 13.8.2026
הצגות מומלצות בישראל ב-2026 - אילו הצגות אסור לפספס השנה?
...
לאחר שהמראה החדש של גלית גוטמן זכה לחשיפה תקשורתית רחבה, ועורר באזז ברשתות החברתיות, נחשף המהלך שעומד מאחורי השינוי: קמפיין חדש למותג צבעי השיער אקסלנס קרם מבית לוריאל פריז. במסגרת הקמפיין, בהובלת אשת הטלוויזיה ואייקון הסטייל הישראלי גלית גוטמן, היא נפרדת לראשונה מזה שנים מהמראה הבלונדיני המזוהה עמה וחוזרת לגוון החום שליווה אותה בתחילת דרכה - צבע נעוריה.
פסטיבל האוכל של נתניה חגג בגדול בכיכר העצמאות והביא איתו ערב של טעמים, מוזיקה ואווירה נהדרת. רגע לפני העלייה לבמה תפסנו את סגן ומ״מ ראש העיר, שלו אלגלי, יחד עם סאבלימינל, באירוע שסיכם קיץ גדוש בפסטיבלים, הופעות ואירועים ברחבי העיר.
תערוכת יחיד של האמנית רותי סגל, "הכחול הגדול", תיפתח ב-10 בספטמבר בבית האמנים בתל אביב, באוצרותו של אריה ברקוביץ. התערוכה פורשת מבט על יצירתה לאורך השנים, כשהטבע ובמיוחד הים, השמיים והעצים, עומדים במרכזה. הצבע הכחול משמש כחוט המקשר בין העבודות, שבהן נעה סגל בין ריאליזם להפשטה. באמצעות משיכות מכחול רחבות וצבעוניות עזה היא מפרקת את נופי הטבע ומרכיבה אותם מחדש, כשהנוף הופך גם למרחב של זיכרון, רגש וגעגוע. התערוכה תוצג עד 3 באוקטובר בבית האמנים, ברחוב אלחריזי 9 בתל אביב.
גלריית האמנים של עופר רמת אביב תארח יד ה-31.8.26 ארבע תערוכות חדשות, המציגות מגוון רחב של שפות אמנותיות: פיסול, צילום ואמנות דיגיטלית של ארבעה אמנים בעלי רקע ייחודי: שימי דהן, ד”ר אירינה רפוביץ’, מרים גלעד וירמי אפשטיין: התערוכות פתוחות לקהל הרחב.