חדרה, בירת החינוך הדמוקרטי, מהווה אבן שואבת למאות בתי ספר ומחנכים מרחבי העולם, ועורכת השנה כנס בינלאומי של יזמים חינוכיים מהארץ ומהעולם, ובראשם – פרופ' סוגטה מיטרה
לפני 30 שנה הוקם בחדרה בית הספר הראשון בעולם שנקרא בשם "בית ספר דמוקרטי". כיום, יותר מ- 2000 בתי ספר ביותר מחמישים מדינות קוראים לעצמם כך. בעקבותיהם התפתחה מגמת חדשנות חינוכית בהשראת החינוך הדמוקרטי, במערכות החינוך הציבורי בכל רחבי העולם. החינוך הדמוקרטי רואה עצמו כחתיכה החסרה בפאזל התרבות דמוקרטית, כלומר המדינות הדמוקרטיות אימצו את גישת החינוך שהכינה לחיים בעולם דיקטטורי, אך החינוך הדמוקרטי טוען שבכדי להתקיים זקוקה הדמוקרטיה, בנוסף לשיטת משטר שונה, גם לחינוך שונה.
המסע מבית הספר הראשון בחדרה עד לתנועה העולמית היום, הותנע בעיקר על ידי IDEC , הכנס הבינלאומי לחינוך דמוקרטי. לפני 25 שנה כינס יעקב הכט, המייסד של בית הספר הדמוקרטי בחדרה, 23 מנהיגי ויזמי חינוך מכל העולם בחדרה. לאחר 3 ימים של חיבור נדיר ורב השראה, הוחלט להיפגש שוב לאחר שנה. וכך היה. הפגישה נערכה בבית הספר סנדס שבאנגליה, והפעם הגיעו כמאה משתתפים מרחבי העולם.
בשלושת השנים הראשונות קראו לזה "כנס חדרה" ולאחריהן החל הכנס להיקרא IDEC . מאז, כבר 25 שנה, נערך הכנס מידי שנה ביבשת אחרת, וסוחף אחריו תנועה עולמית ההולכת וגדלה.
פרופסור סוגטה מיטרה
בתחילה השתתפו בכנס נציגים מבתי ספר אלטרנטיביים ו"פתוחים", אך בהדרגה החלו בתי הספר לשנות את שמם לבתי ספר דמוקרטיים בעקבות בית הספר הדמוקרטי בחדרה. עם השנים, בעקבות התנועה העולמית, קמו ברחבי העולם מאות בתי ספר דמוקרטיים חדשים.
כיום, עם השינויים ההולכים ומתהווים בחינוך העולמי, ועם הדרישה הגוברת והולכת לחדשנות בחינוך, מהווה החינוך הדמוקרטי אבן שואבת ומקור השראה לקבוצות וזרמים רבים, גם כאלו המאמצים רק חלקים מתפישתו. אמנם הפדגוגיה עצמה ושיטות ההוראה אינן בהכרח מבשורות החינוך הדמוקרטי, אך התפישה הכוללת היוצרת עבור הילד והמורה מסגרת חיים שונה לחלוטין, אם לא מהפכנית ממש, מהווה סמן ימני למערכת כולה, ופתח לשינוי.
על מרכיבי החינוך הדמוקרטי המהווים כיום השראה למערכות רבות בעולם, נמנים:
החונכות האישית – לכל ילד קשר משמעותי עם לפחות מבוגר אחד.
בחירה – הילד בוחר באופן מלא או חלקי, מה לעשות בזמן שהותו בבית הספר.
מנגנון דמוקרטי – בית הספר מנוהל על ידי הקהילה, כאשר לכל אחד, ילד הורה או איש צוות, קול שווה.
זוהי סקירה חלקית ביותר של מרכיבי החינוך הדמוקרטי, גם מפאת קוצר היריעה וגם מפני שכחלק מהותי מתפישה זו, בכל ביקור בבית ספר דמוקרטי ברחבי הגלובוס תתגלה פרשנות שונה ודרכים רבות לניהול בית ספר שכזה. עם זאת, קיים דמיון רב בתיאור רשמיהם של המבקרים בבתי ספר דמוקרטיים. הם מדברים לרוב על רגע הכניסה אל החצר או הרחבה, ומתארים אותו כרגע מכונן. משהו בקולות, בתנועה, במראה הילדים והמבוגרים מבשר כבר מהרגע הראשון – פה מתקיים חינוך אחר.
חדרה ידועה בעולם כולו כביתו, מזה 30 שנה, של בית הספר הראשון שנקרא "בית ספר דמוקרטי" שהוא כיום גם בית הספר הדמוקרטי עם כמות התלמידים הגדולה בעולם (וגם רשימת ההמתנה הגדולה ביותר). מזה עשר שנים, מאז הקמתו של "גבעול", בית החינוך הדמוקרטי בגבעת אולגה, חדרה היא העיר הראשונה בעולם שבשטחה שני בתי ספר דמוקרטיים. זאת כאשר לא רחוק ממנה ממוקמים בתי ספר נוספים בזיכרון, פרדס חנה, וכעת מוקם בית ספר בבנימינה.
חדרה ידועה גם בסיפור תולדותיה המרתק, המספר על חלוצים צעירים שעזבו את משפחותיהם, את עתידם המובטח לכאורה במזרח אירופה של סוף המאה ה-19, והגיעו לאזור של ביצות ושממה כדי לבנות לעצמם חיים חדשים. כשאנו מדברים היום על פריצות דרך, הצצה קלה אל חייהם הקשים והנחושים של הצעירים הללו, מעמידה את הדברים בפרספקטיבות שונות לחלוטין. אפשר ללמוד מהם רבות על יצירת שינוי בעולם מקובע ונוקשה, הרבה יותר מעולמנו כיום.
האם זהו מקרה, אם כן, שבחדרה הבנויה על המעשה החלוצי הוקם בית ספר פורץ דרך שבו החלה תנועה עולמית, השלישית בגודלה בעולם? אם ישראל נחשבת כמרכז העולמי של החינוך הדמוקרטי, הרי חדרה היא בירתו. כנס חדרה לחדשנות חינוכית שייערך כחלק מ- IDEC 2017 ב-30 במרץ, יהווה המשך טבעי לחיפוש החדרתי אחר חדשנות, יזמות, ואם תרצו – חלוציות, בחינוך.
שלושה מיליון ישראלים בסיכון לפוסט טראומה
בכנס ראשון במסגרת המסלול לאתגרים דחופים של Civix הוצגו מעל 70 יוזמות שכבר פותחו במהלך התהליך, להתמודדות עם אתגר בריאות נפשית....
פלאשנט לוקאלי | 25.5.2025
נתפס תושב טול כרם שאנס אישה בנתניה
...
פלאשנט לוקאלי | 15.5.2025
מקדמים חדשנות באנרגיה
...
פלאשנט לוקאלי | 13.5.2025
מדברים על זה
הספורטאים חוזרים להתאמן
שר התרבות והספורט מיקי זוהר ביוזמה לחידוש אימוני ספורטאים בווינגייט...
פלאשנט לוקאלי | 18.6.2025
תאונת עבודה ורשלנות המעסיק
...
פלאשנט חוק ומשפט | 13.6.2025
מחלות מקצוע
...
פלאשנט חוק ומשפט | 2.6.2025
עילות תביעות תלמידים בבית ספר / בגן
...
פלאשנט חוק ומשפט | 22.5.2025
כרטיס ביקור על גלגלים: מדריך לעיצוב מדבקות רכב שעובדות
...
פלאשנט עסקים | 21.5.2025
איך לתכנן סוף שבוע רומנטי באילת? בואו לגלות
...
פלאשנט עסקים | 20.5.2025
איך לתכנן סוף שבוע רומנטי באילת? בואו לגלות
...
פלאשנט עסקים | 20.5.2025
איך לתכנן סופש רומנטי באילת? בואו לגלות
...
פלאשנט עסקים | 18.5.2025
מסך Dual-Frame ראשון מסוגו
דגם U27G4R המציע אפשרות בחירה בין תצוגת UHD ב-HZ 160 לבין FHD ב- HZ320...
לוסי איוב מכתיבה את הקצב: הברלט שגנב את ההצגה. מי שצפה בשבוע שעבר בפרק של רוקדים עם כוכבים לא יכול היה לפספס את הנוכחות המרשימה של המנחה לוסי איוב - וגם לא את הבחירה האופנתית שבלטה על המסך: חליפת טוקסידו שחורה בגזרה מחויטת ונקייה, עם טוויסט במרכז – ברלט תחרה של מותג ההלבשה התחתונה JACK KUB שהפך לאלמנט שמכתיב את כל הלוק. ניתן להשיג ברשת חנויות JACK KUBA.
רשת BBB פותחת את סניפיה למשלוחים ואיסוף עצמי בהתאם להנחיות פיקוד העורף- התפריט החדש שהושק בשבוע שעבר זמין כעת גם במשלוחים: בהתאם להנחיות פיקוד העורף לסגירת המסעדות לישיבה, סניפי רשת BBB יהיו פתוחים לפעילות במתכונת של משלוחים ואיסוף עצמי בלבד, בהתאם להנחיות ולהתפתחויות המצב הביטחוני בכל אזור ואזור. כחלק מהמאמץ להחזיר שגרה גם בימים מורכבים, ניתן להזמין גם את תפריט הקיץ החדש, שהושק רק בשבוע שעבר ומביא עמו מנות מפתיעות, עשירות בטעמים וייחודיות ל-BBB. שמרו על עצמכם. שיהיה בתאבון!
מלון דן כרמל אירח את השחקנית חני נחמיאס ויהודה אליאס שטיילו בחיפה וקפצו לביקור במלון. בן ינובר, מנכ"ל מלונות דן באזור חיפה ומנכ"ל דן כרמל ערך סיור במלון לחיים אוסדון (דוד חיים) שהתארח במלון והראה לו את הגינה החדשה במלון. חני נחמיאס שבדיוק הגיעה למלון הפתיעה את אוסדון במהלך הסיור בגינה של דן כרמל והצטרפה אליהם יחד עם יהודה אליאס. אורחי דן כרמל שראו את כל החבורה בגינה חשבו שתהיה הופעה למבוגרים של חני ויהודה ולילדים של ה-"דוד חיים", אבל בסוף כולם הסתפקו בסלפי עמם.