למרות הודעת המשרד לאיכות הסביבה שהבהיר כי ההשפעה על איכות האוויר צפויה להיות נמוכה תושבים מחוף הכרמל החלו להתפנות במחאה על המהלך
ראש המועצה האיזורית חוף הכרמל אסיף איזק מעדכן (צילום: איגוד ערים שרון)
לאחר דחיות ועיכובים בהרצת אסדת הגז לוויתן החל הבוקר השלב השלישי בהרצת האסדה לאחר שהמשרד להגנת הסביבה עדכן כי חברת נובל אנרג'י עמדה בכל התנאים הסביבתיים והמקצועיים של המשרד. במסגרת ההרצה יתבצע תהליך "הנישוב" ששישאו יגיע סמוך לשעה 12:00 ושבמסגרתו עשוי להיפלט גז לאויר, מהלך שממנו חוששים התושבים.
חדר המצב באיגוד ערים נפתח כמתוכנן בשעה 06:30 ובו נמצאים ראש המועצה זיו דשא וראשי רשויות מהאיגוד. מנהל מחוז חיפה שלמה כץ סקר את הפעילות ותדרך את צוותי השטח של משרד. יו"ר איגוד ערים שרון כרמל לאיכות הסביבה יעקב אדרי ומנכל האיגוד ניר סהר, הציגו את נתוני הנישוב הראשונים.
במשרד הבריאות אישרו כי במהלך הנישוב ייפלטו כמויות גדולות של חומרים מזיקים בהם בנזן - אך טענו כי לא קיים סיכון עבור תושבי חוף הכרמל. במשרד לאיכות הסביבה הוסיפו כי הפעילות שמבוצעת על האסדה אינה משפיעה על שגרת החיים.
יעקב אדרי וניר סהר בחדר המצב (צילום: איגוד ערים שרון)
המשרד לאיכות הסביבה הדגיש כי לא יתפשר על עמידה בתנאים המקצועיים לביצוע הנישוב כפי שנהג עד כה, באופן הבטוח ביותר לציבור, ועם זאת, המשרד מחדד כי אין כל הנחיות מיוחדות לציבור ביום זה, וכי ההשפעה על איכות האוויר באזור החוף מול האסדה תהיה מזערית.
עוד נמסר כי אין כל מקום או הנחיות לפינוי תושבים ולפי חוות הדעת של כל המומחים, לא צפוי כל סיכון לציבור בעת הנישוב. עם זאת, שיירת התושבים המתפנים יצאה מ"עוטף לוויתן", בשיירה ארוכה של רכבים פרטיים ואוטובוסים.
אסדת הגז לוויתן (צילום: אלבטרוס)
בהודעה שפורסמה הבוקר על ידי השותפות בפרוייקט לוויתן נמסר: "לאחר עבודה מאומצת של כ-34 חודשים והשקעה של למעלה מ-12 מיליארד שקלים, מבשרות השותפות בלוויתן - נובל אנרג'י, דלק קידוחים, ורציו על תחילת הזרמת הגז הטבעי ממאגר לוויתן, פרויקט האנרגיה הגדול בתולדות ישראל. פיתוח לוויתן הינו הישג בקנה מידה עולמי לשותפות בלוויתן – שהצליחו בתוך פחות משלוש שנים מאז קבלת החלטת השקעה הסופית (בפברואר 2017) להשלים את הפיתוח ולהפיק את הגז."
דייב סטובר יו"ר ומנכ"ל נובל אנרג'י: " זהו יום היסטורי עבור נובל אנרג'י והשותפות בלוויתן. השלמת פיתוח השלב הראשון של פרויקט לוויתן באופן בטוח ומוצלח מהווה נדבך נוסף לרקורד המצוין שלנו של פיתוח פרויקטים ברמה בנילאומית מסוג זה. נובל אנרג'י גאה בתועלות הרבות שהתגליות שלנו הביאו ויביאו לאזור כולו".
מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו : "היום אנו מציינים נקודת מפנה היסטורית בתולדות הכלכלה הישראלית - לראשונה בתולדותיה ישראל הופכת למעצמת אנרגיה, אשר תוכל לספק לעצמה את כל צרכיה ובמקביל תייצא גז טבעי לשכנותינו באזור. תועלות פרויקט לוויתן כבר מורגשות בתרומתו לירידה במחירי החשמל והורדה של רמות זיהום האוויר בישראל".
יגאל לנדאו ,מנכ"ל רציו מסר: " הזרמת הגז היא רגע היסטורי למדינת ישראל ותשנה את מעמדה האזורי תוך הפקת הכנסות רבות לטובת אזרחי המדינה. אנו סבורים שיש עוד פוטנציאל רב לגילוי מאגרים משמעותיים נוספים בדומה ללויתן במים הכלכליים של ישראל ".
חדר בקרה באסדה (צילום: אלבטרוס)
עוד נמסר בהודעה כי בשבועות האחרונים ביצעה נובל אנרג'י, מפעילת פרויקט לוויתן, בדיקות של מערכות האסדה והן נמצאו תקינות ומוכנות לפעולה. לאחר השלמת הבדיקות וההכנות, נפתחו בארות לוויתן, הממוקמות כ- 130 קילומטר מערבית לחיפה, והגז הטבעי החל לעשות דרכו לעבר חופי ישראל. הגז מלוויתן צפוי להגיע לישראל בשעות הקרובות ויעבור מהצנרת התת-ימית המחוברת לאסדה למערכת ההולכה של ישראל (נתג"ז), ומשם לצרכני הגז ברחבי הארץ.
עם הגעת הגז ממאגר לוויתן לחוף הוא יתווסף לגז המופק כיום ממאגר "תמר ". כמות הגז הממוצעת תעלה ל1.6 מיליארד רגל קוב ליום בחציון הראשון של 2020 ותוגדל ל1.9 מיליארד רגל קוב בחציון השני. הגז הטבעי מלוויתן יאפשר את הפסקת השימוש בפחם המזהם לייצור חשמל בישראל, דבר שיביא לצמצום ניכר בזיהום האוויר, יביא להורדת מחירי החשמל, יספק רשת ביטחון ויתירות תשתיתית למשק הישראלי ויכולת להתבסס באופן כמעט בלעדי על ייצור תעשייתי באמצעות גז טבעי זול ונקי יותר.
בנוסף, בשבועות הקרובים יחל גם ייצוא הגז הטבעי מלויתן למדינות שכנות, ולראשונה בתולדותיה ישראל תהפוך לייצואנית אנרגיה בהיקפים משמעותיים.
מאגר לווייתן, הממוקם כ-130 קילומטרים מערבית לחיפה, נתגלה בדצמבר 2010 על ידי השותפות בפרוייקט: נובל אנרג'י, דלק קידוחים ורציו, והוכר כאחת מתגליות הגז הטבעי הגדולות בעולם בעשור הקודם. היקף ההשקעה בפיתוח השלב הראשון בפרוייקט עומד על כ- 3.6 מיליארד דולר – כ-150 מיליון דולר פחות מהתכנית המקורית.
השלב הראשון בפרויקט לווייתן כולל פיתוח תת ימי המורכב מ- 4 בארות הפקה בעומק ממוצע של כ-5 ק"מ מתחת לפני הים. כל באר בעלת כושר הפקה של כ-300 MMcf גז טבעי מדי יום.
הגז מהמאגר יועבר באמצעות שני צינורות תת-ימיים באורך של כ-120 ק"מ ישירות לאסדת ההפקה (פלטפורמה), הממוקמת כ-10 ק"מ מערבית לקו החוף. הטיפול בגז ייעשה כולו בים, כאשר הגז המטופל והקונדנסט המיוצב יוזרמו מהאסדה במקביל לחוף באמצעות צינורות שחוברו למערכת הולכת הגז הארצית של נתג"ז (נתיבי גז לישראל), ולצנרת הולכת הדלקים הארצית של קצא"א. כמות הגז הניתנת להפקה (Recoverable Reserves) ממאגר לוויתן עומדת על 605 BCM, שהם כ- 22 TCF..
אסדת לוויתן נבנתה בטכנולוגיות מתקדמות (BAT) שיאפשרו לצמצם את הפליטות מהאסדה למינימום האפשרי, זאת בין היתר באמצעות התקנת מערכת לאיסוף פליטות ומיחזורן כמקור אנרגיה על האסדה. בנוסף נבנתה האסדה בהתאם לתקנים המחמירים שהוכתבו על ידי המשרד להגנת הסביבה בכל הקשור לשמירה על המים והאוויר ובהתאם לתוכנית המתאר הארצית תמ"א 37/ח.
שישו ושמחו: הקפות שניות בשבעה מוקדים ברחבי חדרה
עיריית חדרה מזמינה את תושבות ותושבי העיר לחגוג יחד את שמחת תורה באירועי הקפות שניות שיתקיימו במוצאי החג...
פלאשנט לוקאלי | 1.10.2026
טעם חדש בעיר: הפודטראקים מגיעים לנתניה
...
פלאשנט לוקאלי | 24.9.2026
כך הופכות הגינות בחדרה למרחב קהילתי
עו"ד יניב דרי, יו"ר פנאי העיר: "המטרה היא לא לחכות שהתושב יגיע אלינו. אנחנו רוצים לצאת אליו, לפגוש אותו בשכונה ולתת מקום ליוזמות שצומחות מתוך הקהילה עצמה"...
פלאשנט לוקאלי | 19.9.2026
עדיין אין קצה של מידע
מתנדבי חדרה מעדכנים על העלמותו של איגור חנוכייב...
פלאשנט לוקאלי | 14.9.2026
מדברים על זה
נסגר תיק החקירה נגד לוחם שב"ס שירה בתושב חדרה במהלך קטטה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 8.10.2026
בעלי חנויות: כך מאבטחים את חזית העסק בלי להסתיר את הסחורה
...
פלאשנט עסקים | 3.10.2026
הסכם בין יורשים: חלוקת עיזבון בלי למכור את דירת הירושה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 1.10.2026
נפרדו לפני 30 שנה ולא התגרשו: האם האישה עדיין יורשת?
...
פלאשנט חוק ומשפט | 27.9.2026
מאסר בפועל לסוכן ביטוח מנתניה
בית המשפט גזר 12 חודשי מאסר כנגד דניאל מאיר שהשמיט עסקאות בהיקף של יותר ממיליון שקלים...
פלאשנט חוק ומשפט | 24.9.2026
לעד הנדסה – בדיקות מקצועיות ופיקוח בדרך לנכס איכותי
...
פלאשנט עסקים | 22.9.2026
השנה החדשה היא זמן לעדכן את הצוואה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 19.9.2026
בונים בית פרטי בחדרה: כך בוחרים קבלן שלד בצורה נכונה ובטוחה
...
פלאשנט עסקים | 17.9.2026
42 כלי רכב הורדו מהכביש בנתניה
...
פלאשנט לוקאלי | 16.9.2026
הירושה תקועה: מה קורה כשאחד היורשים מסרב לשתף פעולה?
...
פלאשנט חוק ומשפט | 12.9.2026
המדריך המעשי לשיווק B2B בלינקדאין בלי תקציב פרסום גדול
...
פלאשנט עסקים | 6.9.2026
מי מנהל את הרכוש ומי יורש אותו? ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לצוואה
...
פלאשנט חוק ומשפט | 4.9.2026
הקמפיין נראה טוב אבל אף אחד לא זוכר אותו: איפה הקריאייטיב נכשל?
...
פלאשנט עסקים | 3.9.2026
מתי מותר למעסיק לפטר עובד חולה?
...
פלאשנט חוק ומשפט | 29.8.2026
רילוקיישן עם ילדים ומה שאף אחד לא מספר להורים לפני הטיסה
...
האמן יוסי לובלסקי פותח את תערוכת היחיד "לא הכל ורוד", המתבוננת במערכת היחסים שבין אב לבנו ובין אדם להוריו, דרך תהליך יצירה שנמשך 18 שנה. התערוכה, שאצרה אילנה כרמלי לנר, תיפתח ביום חמישי, 8.10.2026, בשעה 19:00 בבית האמנים בתל אביב, רחוב אלחריזי 9, ותינעל ב־31.10.2026. לובלסקי נפרד מהצבעוניות החמה המזוהה עמו וצולל אל פלטה מאופקת של כחולים, שבה הים הופך למרחב של זיכרון, אובדן, חמלה ופיוס. לצד ציורי השמן הגדולים יוצגו גם רישומי הכנה בפחם, החושפים את קווי המחשבה והרגש שקדמו ליצירות. במרכז התערוכה עומד השינוי שעבר האמן לאחר מות הוריו, מאב המתבונן בבנו לילד יתום המחפש את הוריו. לפרטים נוספים חפשו באתר של יוסי לובלסקי.
נתניה: אירוע חגיגי נערך על ידי בכירי רשת טיב טעם המסכמת בימים אלה מהלך גיוס תרומות רחב ובמסגרתו נאספו כ-102,000 ₪, כתרומה לעמותת ידידי המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין. לאירוע הגיעו בכירי עמותת ידידי לוינשטיין, בסניף הדגל באזור התעשייה פולג בנתניה. המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין מקבוצת כללית, הוא מרכז השיקום הגדול בישראל ואחד המובילים בעולם. בלוינשטיין מטופלים פצועי צה"ל וכוחות הביטחון, נפגעי פעולות טרור, תאונות דרכים, תאונות עבודה, אירועים מוחיים, פגיעות חוט שדרה, קטיעות וגפיים, פגיעות ראש ומחלות מורכבות. מגיעים אליו מטופלים הזקוקים לתהליך שיקומי מקיף, במטרה לשוב לחיים עצמאיים ולתפקוד.
סגן ומ״מ ראש העיר, שלו אלגלי, השתתף בהילולת בושאייף המסורתית, המהווה חלק משמעותי ממסורתה וממורשתה המפוארת של יהדות לוב. במהלך הערב הסתובב אלגלי בין המשתתפים הרבים ועלה לבמת האירוע ובירך את הקהל. אלגלי איחל למשתתפים ולכל בית ישראל בריאות, שמחה, שפע ובשורות טובות.
במהלך חופשת חול המועד סוכות יערכו ב 18 קניוני עופר ברחבי הארץ מגוון רחב של אירועים, פעילויות ואטרקציות לכל המשפחה – ללא עלות ובכניסה חופשית. בין האטרקציות הבולטות לכל השפחה: מופעים, הצגות , סדנאות, מתחמי משחק, מתנפחים ועוד. חג שמח!