חשיפת הטבע העירוני - כלי לפיתוח העיר ולתוכניות עתידיות
ראובן יגיל יום שני,
17 בפברואר 2020, 08:46
בהובלת העירייה, ובשיתוף המשרד להגנת הסביבה, בוצע בחדרה סקר טבע עירוני לאיתור, אפיון, סיווג ומיפוי של אתרים ותשתיות טבע בעיר
ראש העיר צביקה גנדלמן והמשנה לראש העיר חדוה יחזקאלי, הממונה על תיק איכות הסביבה בעירייה, פתחו את כנס החשיפה הראשון לסקר טבע עירוני שהתבצע בחדרה בהובלת העירייה ובשיתוף חברת "נחלים" לפיתוח תיירות בחדרה, החברה להגנת הטבע, המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל שאף סייע במימון.
כנס החשיפה התקיים באיגוד ערים לאיכות סביבה שרון כרמל, בהשתתפות סגנית מנהל ומתכננת מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה נורית שטורך, ונציגים מהחברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, ונוספים.
יחזקאלי: "לפני כשנה הורה ראש העיר צביקה גנדלמן לבצע סקר טבע עירוני, שיהיה כלי לפיתוח העיר ולתוכניות הפיתוח המתהוות, הקיימות והעתידיות שלה בכל הנוגע למאפייניה הירוקים. חדרה היא אחת הערים שאחוז השטחים הירוקים בה הוא מהגדולים בארץ. בתחומי העיר יש את יער חדרה, פארק השרון, פארק נחל חדרה, חוף ים באורך של 7 ק"מ, בריכות חוף (בריכת יער, בירכת זיתא ובריכת סאמר), גבעות כורכר, מצוקי ים ומגוון נופים מיוחד, ואת כל זה ועוד היה צריך לאתר ולמפות".
גנדלמן בכנס (צילום: דוברות העירייה)
סקרי טבע עירוני מתבצעים במטרה לבחון את המצב הקיים באתרי הטבע והשטחים הפתוחים בגבולות הרשות, ולבצע איתור, אפיון, סיווג ומיפוי של תשתיות הטבע בעיר. הממצאים עומדים לרשות מערכות התכנון והניהול העירוני, ומסייעים בקידום תהליכי תכנון המתחשבים בתשתיות הטבעיות. המידע מהווה בסיס שימושי לתכנון עירוני בר-קיימא, התומך בשמירת הטבע לרווחת הציבור, בריאות וחינוך סביבתי.
למרות מאפייניה הירוקים הרבים של העיר, ולמרות גילה המופלג של העיר, לא בוצע עד היום סקר ומיפוי של תשתיות הטבע בעיר בצורה מסודרת. הסקר שהתבצע בשנה האחרונה מיפה בין היתר בריכות יער, שפך נחל המושך להקות כרישים, צמחים, זוחלים, מצוקי ים מחצבות ועוד.
בדברי הפתיחה לכנס הדגיש ראש העיר את מאפייניה של חדרה כעיר ירוקה שבורכה באתרי טבע ונוף יחודיים ומיוחדים. גנדלמן: "הנהלת העיר מכירה בחשיבותם של אתרי הטבע, ועומדים בפנינו אתגרים גדולים לדעת לנווט בין השמירה על ערכי טבע לבין המשך הבנייה והפיתוח של העיר, מבלי לפגוע בתשתיות הטבעיות ובאתרי הטבע ואף לשמר אותם".
בכנס השתתפו גם עמיר בלבן מהחברה להגנת הטבע, שסקר כיצד נהנים והופכים את הטבע לחלק בלתי נפרד מחיי העיר ובכך משפיעים על בריאות התושבים ויוצרים גאווה מקומית ביחודיות של העיר; אבי אוזן מרשות הטבע והגנים שהעלה על נס את בריכות החורף בחדרה, ברק עזריאלי מעמותת הכרישים, שדיבר על תופעת הכרישים בשפך הנחל של פארק הנחל. את הערב הנחתה איריס ארבל מהחברה להגנת הטבע. בנוסף לכנס החשיפה, ובמסגרת חשיפת הסקר לציבור, מתוכנן בקיץ הפנינג באחד מאתרי הטבע של העיר.
נתניה ממשיכה למשוך חברות מובילות: אירוע השקת משרדי הדוגמה בפרויקט החדש של דיזנגוף וקבוצת תדהר, התקיים השבוע בנתניה. מדובר בבניין מגורים חדשני המשלב קומת משרדים בסטנדרט מתקדם, המעניקה מענה איכותי לעסקים ולחברות המבקשים לפעול בעיר נתניה. סגן ומ”מ ראש העיר, שלו אלגלי, הממונה על הפיתוח העסקי, השתתף באירוע וציין כי נתניה ממשיכה לבסס את מעמדה כמרכז עסקים מוביל. חברות מובילות בוחרות להשקיע ולהתפתח כאן בזכות תנופת הפיתוח, המיקום האסטרטגי ואיכות החיים שהעיר מציעה. "נמשיך לפעול כדי למשוך עוד עסקים, לייצר מקומות תעסוקה ולחזק את הכלכלה המקומית".
מיקי קם ואודיה קורן השיקו וכולם הגיעו לפרגן בפרימיירה החגיגית: בשבוע שעבר חגגו בתיאטרון הקאמרי את עליית ההצגה "השותפה" בפרימיירה חגיגית בכיכובן של אודיה קורן ומיקי קם. בהצגה הן מגלמות שתי נשים - אחת נאיבית והשניה פרועה - שעוברות לגור יחד והופכות לדמויות משמעותיות מאוד זו עבור זו. הראשון לברך היה בנה של מיקי קם, נדב עדר, יחד עם אשתו אלינור וייל - שניהם שחקנים בקבוצת הצעירים של הקאמרי. עוד נכחו: ירדנה ארזי, חנה לסלאו, נורית גפן, נתן דטנר, איל וולדמן ועוד.
בין עבר להווה: תערוכת היחיד "מצב ביניים" של חומי גרומן תיפתח ביפו. התערוכה, באוצרותו של איתי גבאי, תיפתח ביום חמישי, 9 ביולי 2026, בשעה 19:30, בגלריה אשכילה ביפו, ותציג עבודות בציורי שמן וצבעי מים העוסקות בזהות, שייכות והמפגש שבין מסורת לחיים עכשוויים. גרומן, שעזבה את הקהילה החרדית, מביאה אל הבד את מסעה האישי דרך שתי סדרות עבודות: האחת מתארת רגעים מחיי היומיום בישראל, והשנייה מציגה כלי זכוכית צבעוניים המשמשים כמטאפורה למערכות יחסים, שקיפות ושבריריות. התערוכה "מצב ביניים" תוצג בגלריה אשכילה, רחוב הפנינים 2, יפו, ותינעל ב-7 באוגוסט 2026. בהצלחה!