הקורונה בחדרה: נגיף האלימות הקפיץ את מספר תסקירי הגירושין
ראובן יגיל יום שני,
15 במרץ 2021, 06:40
כחלק מהשלכותיה של שנת 2020 חלה עלייה במספר תסקירי הגירושין שהעו"סים לענייני סדרי דין באגף הרווחה התבקשו לכתוב לבתי המשפט. ביותר ממחצים המקרים עלה חשד לאלימות במשפחה
שנת 2020 הייתה שנה מאתגרת במיוחד בתחומים רבים, ובהם גם בתחום הבינאישי ובמיוחד היחסים במשפחה וריבוי עימותים שהובילו בין היתר למקרי אלימות במשפחה ולגירושין. מנתוני אגף הרווחה של עיריית חדרה ניתן לזהות שהייתה עלייה בעצימות העימות ההורי אשר הביאה לפניות רבות לבתי המשפט.
על-פי הנתונים, 158 משפחות שהחלו בשנת 2020 בתהליכי גירושין ופרידה, הופנו על-ידי בתי המשפט להתערבות עו"ס לעניין סדרי דין, לעומת 129 משפחות בשנת 2019. 485 תסקירי גירושין נכתבו בשנת 2020, שהם 3 תסקירים בממוצע עבור משפחה, לעומת 256 תסקירים בשנת 2019.
עיריית חדרה. אגף הרווחה (צילום: דוברות העירייה)
ב-88 מהמקרים, למעלה ממחצית, היה צורך גם בהתערבות עו"ס עקב דיווחים על חשד לפגיעה בילדים בתוך המשפחות. יצוין כי בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר פניות בתי המשפט לקבלת הערכה מקצועית, אך השנה בשל ריבוי הפניות מבתי המשפט נוצר עומס של תסקירים על אגף הרווחה.
עינב כצמן ופרחיה ביטון-הראל, מנהלות מחלקות פרט ומשפחה באגף, ציינו שהאתגר המשמעותי בתקופת הקורונה בתחום זה, הינו התמודדות משפחות בתהליכי גירושין עם ניהול זמני השהות של הילדים המשותפים עם כל אחד מההורים, העברת הילדים בין הבתים וקיום מפגשים מפוקחים, כל זאת תוך יישום הפרקטיקות המניעתיות של ריחוק חברתי ותוך שמירה על בטחונם הפיזי ועל רווחתם הנפשית של הילדים.
כצמן וביטון (צילום: דוברות העירייה)
המעורבות של עובדים סוציאליים במשפחה הינה על בסיס צו מערכאה משפטית בלבד. תפקידו של עובד סוציאלי לעניין סדרי דין הינו לבצע הערכה מקצועית בסוגיות הורות, בטובתם של קטינים ובדילמות הקשורות להגנה על קורבנות אלימות במשפחה והערכה בעניינם של אנשים הזקוקים להגנה באמצעות אפוטרופוס.
רוב העובדים הסוציאליים לעניין סדרי דין מתמחים כמטפלים משפחתיים, ומונחים בעבודתם במספר עקרונות בסיסיים: עיקרון טובת הילד, שהינו עיקרון העל ומנחה את העובד הסוציאלי לעניין סדרי דין בהכרעה בין טובת הקטין להפקעה חלקית של זכויות ההורים; עיקרון קשר ודיאלוג, לפיו עבודת העובד הסוציאלי לעניין סדרי דין תתבצע בשיתוף עם המשפחה והצוות המקצועי במחלקות לשירותים חברתיים ובקהילה; התערבות מסייעת ומנחה לתכנון אחריות ההורות המשותפת לאחר הפירוד והגירושין; ראייה מערכתית ובחינת המערכת המשפחתית בכללותה וחשיבותה בהתפתחות חבריה. במקרה של טיפול בחטיפת ילד, ההתערבות תיעשה לפי עקרונות אמנת האג כראשונה בעדיפותה על שאר העקרונות.
* * *
יצוין כי התערבותו של עו"ס לחוק סדרי דין נעשית על בסיס חוקים, שבהם חוק הסעד סדרי דין התשט"ו - 1955 (קטינים, חולי נפש ונעדרים), המאפשר לבית המשפט או לבית הדין לצוות על פקיד הסעד לחקור ולחוות דעתו, בתסקיר בכתב ובעל פה בעניין של קטין או חולה נפש.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב, 1962, הקובע את הסמכויות של הורים כאפוטרופוסים לילדיהם הקטינים, וכן סמכויות של גורמים שונים לצורך הגנה על חסויים וסמכויות של אפוטרופוסים המופקדים על עניינם של חסויים.
חוק ההוצאה לפועל (סעיף 62), התשט"ז 1967, המחייב את המוציא לפועל להסתייע בעו"ס לחוק בביצוע פסק דין על משמורת והסדרי ראייה, להעברה או מסירת קטין בידי הורה. כן יסייע עו"ס לחוק בקיום הסדרי ביקור וקשר בין הורים לילדם הקטין. כאשר פסק הדין אינו ניתן לביצוע או שהיו קשיים אחרים בביצוע פסק הדין, רשאי המוציא לפועל לפנות לבית המשפט בבקשה להוראות פעולה.
חוק העונשין (תיקון מס` 26) התש"ן 1989, העוסק בפגיעה בקטינים ובחסרי ישע. החוק מחייב אזרחים ואנשי מקצוע לדווח לעו"ס או למשטרה על קטינים וחסרי ישע בסיכון. חוק גיל הנישואין, התש"י 1950, מאפשר לבית המשפט לפנות לפקידי סעד לקבלת תסקיר בגין מתן היתר נישואין לקטינה מתחת לגיל 17.
חוק למניעת אלימות במשפחה - התשנ"א, מאפשר לבית המשפט לפנות לעו"ס לחוק סדרי דין להכנת תסקיר לעניין מתן צו הגנה ולמתן המלצות על דרכי טיפול במשפחה לגבי הפעלת הצו.
חוק אמנת האג(החזרת ילדים חטופים) התשנ"א 1991, מאפשר לבית המשפט לפנות לעו"ס לעניין סדרי דין בבקשה לתסקיר בעניינו של קטין וכן לסייע באכיפה של החלטות בית המשפט בדבר החזרת הקטין או קיום הסדרי ראייה. יצירת קשר בין הורה המגיע מחו"ל וילדו שנחטף לארץ והעברת הילד לרשותו בהתאם להחלטת בית המשפט.
חוק בתי המשפט לענייני משפחה - התשנ"ה 1995 , מאפשר לבית המשפט לענייני משפחה לצוות על עו"ס לעניין סדרי דין להגיש תסקיר ורשאי העו"ס לחוק ליזום הליך בבית המשפט בכל עניין הנוגע לקטין באישור או באמצעות היועץ המשפטי. תפקידים נוספים: הכרה באבהות, ממזרות.
שישו ושמחו: הקפות שניות בשבעה מוקדים ברחבי חדרה
עיריית חדרה מזמינה את תושבות ותושבי העיר לחגוג יחד את שמחת תורה באירועי הקפות שניות שיתקיימו במוצאי החג...
פלאשנט לוקאלי | 1.10.2026
טעם חדש בעיר: הפודטראקים מגיעים לנתניה
...
פלאשנט לוקאלי | 24.9.2026
כך הופכות הגינות בחדרה למרחב קהילתי
עו"ד יניב דרי, יו"ר פנאי העיר: "המטרה היא לא לחכות שהתושב יגיע אלינו. אנחנו רוצים לצאת אליו, לפגוש אותו בשכונה ולתת מקום ליוזמות שצומחות מתוך הקהילה עצמה"...
פלאשנט לוקאלי | 19.9.2026
עדיין אין קצה של מידע
מתנדבי חדרה מעדכנים על העלמותו של איגור חנוכייב...
האמן יוסי לובלסקי פותח את תערוכת היחיד "לא הכל ורוד", המתבוננת במערכת היחסים שבין אב לבנו ובין אדם להוריו, דרך תהליך יצירה שנמשך 18 שנה. התערוכה, שאצרה אילנה כרמלי לנר, תיפתח ביום חמישי, 8.10.2026, בשעה 19:00 בבית האמנים בתל אביב, רחוב אלחריזי 9, ותינעל ב־31.10.2026. לובלסקי נפרד מהצבעוניות החמה המזוהה עמו וצולל אל פלטה מאופקת של כחולים, שבה הים הופך למרחב של זיכרון, אובדן, חמלה ופיוס. לצד ציורי השמן הגדולים יוצגו גם רישומי הכנה בפחם, החושפים את קווי המחשבה והרגש שקדמו ליצירות. במרכז התערוכה עומד השינוי שעבר האמן לאחר מות הוריו, מאב המתבונן בבנו לילד יתום המחפש את הוריו. לפרטים נוספים חפשו באתר של יוסי לובלסקי.
נתניה: אירוע חגיגי נערך על ידי בכירי רשת טיב טעם המסכמת בימים אלה מהלך גיוס תרומות רחב ובמסגרתו נאספו כ-102,000 ₪, כתרומה לעמותת ידידי המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין. לאירוע הגיעו בכירי עמותת ידידי לוינשטיין, בסניף הדגל באזור התעשייה פולג בנתניה. המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין מקבוצת כללית, הוא מרכז השיקום הגדול בישראל ואחד המובילים בעולם. בלוינשטיין מטופלים פצועי צה"ל וכוחות הביטחון, נפגעי פעולות טרור, תאונות דרכים, תאונות עבודה, אירועים מוחיים, פגיעות חוט שדרה, קטיעות וגפיים, פגיעות ראש ומחלות מורכבות. מגיעים אליו מטופלים הזקוקים לתהליך שיקומי מקיף, במטרה לשוב לחיים עצמאיים ולתפקוד.
סגן ומ״מ ראש העיר, שלו אלגלי, השתתף בהילולת בושאייף המסורתית, המהווה חלק משמעותי ממסורתה וממורשתה המפוארת של יהדות לוב. במהלך הערב הסתובב אלגלי בין המשתתפים הרבים ועלה לבמת האירוע ובירך את הקהל. אלגלי איחל למשתתפים ולכל בית ישראל בריאות, שמחה, שפע ובשורות טובות.
במהלך חופשת חול המועד סוכות יערכו ב 18 קניוני עופר ברחבי הארץ מגוון רחב של אירועים, פעילויות ואטרקציות לכל המשפחה – ללא עלות ובכניסה חופשית. בין האטרקציות הבולטות לכל השפחה: מופעים, הצגות , סדנאות, מתחמי משחק, מתנפחים ועוד. חג שמח!