טקס הזיכרון השנתי ליהודי אתיופיה שמצאו מותם בדרך לישראל
מאת: רון איתן יום רביעי,
8 ביוני 2016, 10:51
טקס הזיכרון העירוני לכ-4,000 מבני העדה האתיופית אשר מצאו מותם במהלך הניסיון לעלות לישראל, התקיים ברחבת יד לבנים
טקס הזיכרון העירוני השנתי ליהודי אתיופיה שמצאו את מותם בדרכם לישראל מאתיופיה ומסודן ומקום קבורתם לא נודע, התקיים ברחבת יד לבנים במעמד ראש העיר צביקה גנדלמן, חברי מועצת העיר, קייס גרמאו מתקו, קייס שמעון אליאס, קייס רועי טמניו, רב העדה הרב אמיר מנגיסטו, נכבדי העדה וציבור רב.
את פני הבאים קיבל שלט גדול המצהיר "נזכור אותם לעד ולא נשכח", ועל הבמה הוצבו 4 אבוקות זיכרון לזכר 4,000 הנספים.
על דוכן ברחבת הטקס הוצבו עשרות נרות נשמה אשר באי הטקס הדליקו בסיומו לזכר יקיריהם.
הקייסים נשאו תפילה לעילוי נשמת הנספים, ולאחריהם נשא הרב מנגיסטו דברי תורה.
האחיות קדסט ואופק סייפו שרו שיר שקט, ואת אבוקות הזיכרון הדליקו אייאו אבטה, בווקט מתוקו, ליגבו וובנך, ופאטפטה ברה שריגשה את הקהל עד דמעות בסיפורה האישי על תלאות העלייה לישראל.
מדליקים נרות טקס לזכרם של 4,000 מבני העדה האתיופית (צילום: באדיבות עיריית חדרה)
ראש העיר אמר בטקס כי בחדרה קהילה אתיופית גדולה הראויה לכבוד ולהערכה. "קהילת יוצאי אתיופיה מונה את ותיקי העדה ששרדו את תלאות הדרך והגשימו את החלום הציוני במחיר כבד של אובדן היקרים להם ביותר", אמר ראש העיר. "הקהילה בחדרה מונה גם עשרות אסירי ציון שהושלכו לכלא וסבלו עינויים קשים רק בגלל היותם יהודים החולמים לחיות במדינת היהודים. כבוד הוא לנו שוותיקי העדה בחרו להתיישב בחדרה, ובחרו לגדל בה את ילדיהם ולהקים משפחות חדשות וצעירות, המהוות את פניה היפות של חדרה".
הטקס העירוני מתקיים מדי שנה לזכרם של אלפים מיהודי אתיופיה שנספו בשנות ה-80, עשור שבראשיתו החלה יציאה המונית מהכפרים לעבר סודן. יהודים רבים שחלמו כל השנים לעלות לישראל הצליחו לברוח מאתיופיה לגבול אתיופיה וסודן, ושם המתינו במחנות זמניים לעלייה לישראל. בדרכי הבריחה ובמחנות בסודן סבלו ממגפות, מרעב, וממעשי התנכלות, אונס ושוד. הצעידה של משפחות, קשישים וילדים נמשכה לעתים חודשים, ולאחריה נאלצו העולים להמתין במחנות הפליטים בסודן כשנתיים עד לחילוצם ולהעלאתם ארצה. כ-4,000 מבני העדה נספו בדרכים ובמחנות בניסיונם לעלות לישראל.
הטקס העירוני מתקיים מדי שנה צילום: באדיבות עיריית חדרה
ראש העיר גנדלמן ציין בטקס כי חשוב שצעירי העדה ישמרו את המורשת של אבותיהם, וחשוב שכל תושבי חדרה יכירו ויכבדו את התרבות העשירה של העדה. "כדי לעמוד במשימה אנחנו מקדמים את מרכז המורשת ליהדות אתיופיה, שישמש כמוזיאון וכמקום מכובד ומכבד לשימור, תיעוד ולימוד המורשת", אמר גנדלמן ועדכן כי המכרז לביצוע עבודות ההקמה כבר פורסם. "אין לי ספק שבמרכז המורשת יהיה שמור מקום של כבוד להנצחת הנספים. הם הקריבו את חייהם, וחשוב שהדורות הבאים יזכרו את קורבנם וימשיכו להנחיל את מורשתם גם לדורות הבאים אחריהם. חשוב שנבטיח כולנו - לזכור ולא לשכוח", סיים ראש העיר.
הטקס נערך בהובלת יועץ ראש העיר לענייני העדה האתיופית גדם מהרט, ובסיוע אצ'נפה זוודה גזהין, גובזה מהרי, מראוי איילי, נגה ברהנו, מקונן וולדה, גוש מסלה, טובה ווקרנך ואדניה טקלה אשר לקחו חלק בהנחיית הערב.
הקהילה בחדרה מונה גם עשרות אסירי ציון צילום: באדיבות עיריית חדרה
לוסי איוב מכתיבה את הקצב: הברלט שגנב את ההצגה. מי שצפה בשבוע שעבר בפרק של רוקדים עם כוכבים לא יכול היה לפספס את הנוכחות המרשימה של המנחה לוסי איוב - וגם לא את הבחירה האופנתית שבלטה על המסך: חליפת טוקסידו שחורה בגזרה מחויטת ונקייה, עם טוויסט במרכז – ברלט תחרה של מותג ההלבשה התחתונה JACK KUB שהפך לאלמנט שמכתיב את כל הלוק. ניתן להשיג ברשת חנויות JACK KUBA.
רשת BBB פותחת את סניפיה למשלוחים ואיסוף עצמי בהתאם להנחיות פיקוד העורף- התפריט החדש שהושק בשבוע שעבר זמין כעת גם במשלוחים: בהתאם להנחיות פיקוד העורף לסגירת המסעדות לישיבה, סניפי רשת BBB יהיו פתוחים לפעילות במתכונת של משלוחים ואיסוף עצמי בלבד, בהתאם להנחיות ולהתפתחויות המצב הביטחוני בכל אזור ואזור. כחלק מהמאמץ להחזיר שגרה גם בימים מורכבים, ניתן להזמין גם את תפריט הקיץ החדש, שהושק רק בשבוע שעבר ומביא עמו מנות מפתיעות, עשירות בטעמים וייחודיות ל-BBB. שמרו על עצמכם. שיהיה בתאבון!
מלון דן כרמל אירח את השחקנית חני נחמיאס ויהודה אליאס שטיילו בחיפה וקפצו לביקור במלון. בן ינובר, מנכ"ל מלונות דן באזור חיפה ומנכ"ל דן כרמל ערך סיור במלון לחיים אוסדון (דוד חיים) שהתארח במלון והראה לו את הגינה החדשה במלון. חני נחמיאס שבדיוק הגיעה למלון הפתיעה את אוסדון במהלך הסיור בגינה של דן כרמל והצטרפה אליהם יחד עם יהודה אליאס. אורחי דן כרמל שראו את כל החבורה בגינה חשבו שתהיה הופעה למבוגרים של חני ויהודה ולילדים של ה-"דוד חיים", אבל בסוף כולם הסתפקו בסלפי עמם.