מאבק על האוויר: התנגדות חריפה להמשך הפעלת היחידות הפחמיות המזהמות באורות רבין
מאת: פלאשנט חדשות יום חמישי,
22 בינואר 2026, 08:49
חברי המועצה עו״ד יניב דרי וחבר סיעתו איב יעקובובסקי, הפועלים בעקביות מול גורמי הכנסת והרשויות, מובילים את המאבק הציבורי והפרלמנטרי בנושא בחדרה, במטרה לעצור את המהלך ולהציב את בריאות התושבים מעל שיקולי נוחות מערכתיים
המאבק על בריאות תושבי חדרה והאזור עולה מדרגה. בימים האחרונים הוגשה דרישה רשמית לכינוס דיון דחוף בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, בעקבות כוונת הממשלה והמשרד להגנת הסביבה לאפשר את המשך הפעלת היחידות הפחמיות 1-4 בתחנת הכוח אורות רבין לשלוש שנים נוספות.
הדרישה לדיון הוגשה בהתאם לתקנון הכנסת, ונחתמה על-ידי שליש מחברי הוועדה, לנוכח חומרת ההשלכות הבריאותיות והסביבתיות של ההחלטה. על פי טיוטת תיקון היתר הפליטה שפורסמה בדצמבר האחרון, מבקשת המדינה להאריך את חיי היחידות הפחמיות, מהיחידות המזהמות ביותר בישראל, בטענה לשימוש “בשעת חירום” בלבד.
אלא שטענה זו, כך עולה מהמכתב, רחוקה מלהרגיע. שינויי חקיקה שבוצעו לאחרונה מאפשרים לחברת נגה להגדיר בעצמה מצבי חירום במשק החשמל - מצב שמרוקן מתוכן את מנגנוני ההגנה הקיימים והופך את החריג לשגרה. בפועל, מדובר בהנצחת טכנולוגיה מזהמת מהעבר, על חשבון בריאות הציבור והזכות הבסיסית לאוויר נקי.
על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, כ־5,500 בני אדם מתים מדי שנה בישראל מזיהום אוויר. למרות התחייבויות ממשלתיות מפורשות לסיום עידן הפחם ולגריטת היחידות, היישום נדחה שוב ושוב - וכעת אף מתוכננת הארכה נוספת.
כאמור, מי שמובילים את המאבק הציבורי והפרלמנטרי בנושא בחדרה הם חברי המועצה עו״ד יניב דרי וחבר סיעתו איב יעקובובסקי, הפועלים בעקביות מול גורמי הכנסת והרשויות, במטרה לעצור את המהלך ולהציב את בריאות התושבים מעל שיקולי נוחות מערכתיים.
עו״ד יניב דרי אמר: “המאבק הזה לא ייגמר במכתב אחד ולא בדיון אחד. לא ננוח ולא נירדם כל עוד היחידות המזהמות ממשיכות לפעול. בריאות הציבור בחדרה ובאזור אינה קלף מיקוח, ואוויר נקי הוא זכות - לא טובה שמקבלים בשעת חירום.”
איב יעקובובסקי הוסיף: “אי אפשר להמשיך לדבר על חירום בזמן שמדובר בפגיעה מתמשכת וברורה בבריאות התושבים. ההחלטות חייבות להתקבל מתוך אחריות ציבורית, לא מתוך דחיינות.”
עוד נמסר כי הדיון המבוקש צפוי להתקיים בהשתתפות השרה להגנת הסביבה, שר האנרגיה, רשות החשמל וחברת נגה, ויעסוק בהשלכות הבריאותיות, הסביבתיות והציבוריות של הארכת היתר הפליטה והמשך הפעלת היחידות הפחמיות.
עבור תושבי חדרה, זהו עוד שלב במאבק ארוך ומתמשך - מאבק שלא עוסק רק במדיניות אנרגיה, אלא באיכות חיים, בבריאות ובאחריות של המדינה כלפי אזרחיה.
נתניה ממשיכה למשוך חברות מובילות: אירוע השקת משרדי הדוגמה בפרויקט החדש של דיזנגוף וקבוצת תדהר, התקיים השבוע בנתניה. מדובר בבניין מגורים חדשני המשלב קומת משרדים בסטנדרט מתקדם, המעניקה מענה איכותי לעסקים ולחברות המבקשים לפעול בעיר נתניה. סגן ומ”מ ראש העיר, שלו אלגלי, הממונה על הפיתוח העסקי, השתתף באירוע וציין כי נתניה ממשיכה לבסס את מעמדה כמרכז עסקים מוביל. חברות מובילות בוחרות להשקיע ולהתפתח כאן בזכות תנופת הפיתוח, המיקום האסטרטגי ואיכות החיים שהעיר מציעה. "נמשיך לפעול כדי למשוך עוד עסקים, לייצר מקומות תעסוקה ולחזק את הכלכלה המקומית".
מיקי קם ואודיה קורן השיקו וכולם הגיעו לפרגן בפרימיירה החגיגית: בשבוע שעבר חגגו בתיאטרון הקאמרי את עליית ההצגה "השותפה" בפרימיירה חגיגית בכיכובן של אודיה קורן ומיקי קם. בהצגה הן מגלמות שתי נשים - אחת נאיבית והשניה פרועה - שעוברות לגור יחד והופכות לדמויות משמעותיות מאוד זו עבור זו. הראשון לברך היה בנה של מיקי קם, נדב עדר, יחד עם אשתו אלינור וייל - שניהם שחקנים בקבוצת הצעירים של הקאמרי. עוד נכחו: ירדנה ארזי, חנה לסלאו, נורית גפן, נתן דטנר, איל וולדמן ועוד.
בין עבר להווה: תערוכת היחיד "מצב ביניים" של חומי גרומן תיפתח ביפו. התערוכה, באוצרותו של איתי גבאי, תיפתח ביום חמישי, 9 ביולי 2026, בשעה 19:30, בגלריה אשכילה ביפו, ותציג עבודות בציורי שמן וצבעי מים העוסקות בזהות, שייכות והמפגש שבין מסורת לחיים עכשוויים. גרומן, שעזבה את הקהילה החרדית, מביאה אל הבד את מסעה האישי דרך שתי סדרות עבודות: האחת מתארת רגעים מחיי היומיום בישראל, והשנייה מציגה כלי זכוכית צבעוניים המשמשים כמטאפורה למערכות יחסים, שקיפות ושבריריות. התערוכה "מצב ביניים" תוצג בגלריה אשכילה, רחוב הפנינים 2, יפו, ותינעל ב-7 באוגוסט 2026. בהצלחה!