ארגון בטרם לבטיחות ילדים מפרסם את דוח הרבעון השני של שנת 2025 (אפריל–יוני), עם נתון מדאיג: 29 ילדים ובני נוער נהרגו מתאונות בלתי מכוונות – ממוצע של כמעט עשרה ילדים בכל חודש. מדובר בעלייה לעומת הרבעון הראשון של השנה, שבו נהרגו 17 ילדים, ולמרות שמספר ההרוגים זהה כמעט לתקופה המקבילה אשתקד, הנתונים חושפים מגמות מטרידות במיוחד.
*ממצאים מרכזיים:*
• כבישים קטלניים במיוחד: 15 ילדים נהרגו בתאונות דרכים – יותר מכל תרחיש היפגעות אחר. 6 מהם נהרגו כהולכי רגל. ילדים מהחברה הערבית ממשיכים להיפגע בדרכים באחוזים גבוהים – 9 מתוך 15 ההרוגים בדרכים היו מהמגזר הערבי.
• טרקטורונים - כלי קטלני: שלושה ילדים נהרגו ברבעון זה בתאונות טרקטורון – אחת מהן היא נערה בת 16 מהעיר חדרה.
• שני מקרים של היפגעות טרגית מנשק חם: אורי פורטל ז״ל, נער בן 14 נהרג כתוצאה ממשחק בנשק ונער בן 17 נהרג כתוצאה מפליטת כדור.
• טרגדיה חריגה: תינוקת בת 11 חודשים נהרגה לאחר שננשכה ע"י כלב המשפחה – מקרה נדיר וקשה.
• שריפה קטלנית בדירה אחת: שלושה ילדים מאותה משפחה נספו באירוע טראגי עקב שריפה שפרצה בדירת מגורים בדיר אל-אסד.
• גילי ילדים שנמצאים בסיכון: 9 מתוך 29 ההרוגים היו בגילי לידה עד 4, ו-9 נוספים בגילי 10–14 – זינוק בקבוצת הגיל הבוגרת לעומת הרבעון הראשון.
*פילוחים נוספים:*
58% מהילדים שנהרגו - מהמגזר הערבי, מהם 9 ילדים מהחברה הבדואית.
38% מהתאונות הקטלניות התרחשו בבית ובחצר הבית; 41% מהן, בדרכים.
*לקראת הרבעון השלישי (יולי-ספטמבר) – ארגון בטרם מתריע על עלייה צפויה ברמת הסיכון לתאונות עונתיות, הסכנות המרכזיות:*
1. טביעות: עם תחילת חופשת הקיץ, גובר הסיכון לטביעות בבריכות ביתיות, מאגרי מים וחופים שאינם מוכרזים. בסביבת מים לא משאירים את הילדים ללא השגחה ולא נכנסים לים ללא שירותי הצלה פעילים.
2. שכחת ילדים ברכב: העלייה החדה בטמפרטורות בשילוב תקופת החופש והשינויים בשגרה, עלולים לגרום לבלבול רגעי ולפעולה אוטומטית מסוכנת.
3. התנהגות סיכונית: אצל בני נוער בחופשת הקיץ, היציאה מהשגרה והלחץ החברתי מאופיינים בהתנסויות שונות, מתיחת גבולות וגם בהתנהגות סיכונית. חשוב להגדיר לילדים גבולות ברורים של מותר ואסור.
4. תאונות דרכים - ילד עד גיל 9 לא חוצה כביש לבד, בכל רכיבה על דו גלגלי יש לחבוש קסדה ובקרבת כביש שומרים על השגחה צמודה.
*אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם:* "הרבעון השני של שנת 2025 הסתיים עם 29 ילדים ובני נוער שאיבדו את חייהם בתאונות שאת רובן ניתן היה למנוע. אסור לנו להתרגל לנתונים הללו. כל ילד שנהרג הוא עולם ומלואו, וכל מקרה כזה הוא טרגדיה. חיים שנגדעו ומשפחות ששרויות בכאב עמוק. תאונות עלולות להתפס כמפתיעות, אבל במודעות, ידע ואמצעים פשוטים למדי, ניתן למנוע אותם, ולא להיות מופתעים. על פי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, בקיץ נצפיית עלייה בהיפגעות ילדים בתאונות, ותמותה גבוהה עקב כך. תקופת הקיץ עומדת בפתחינו, הילדים בחופש ולא במסגרות החינוכיות, ולכן חשוב שהורים יקפידו ביתר שאת על בטיחות הילדים. אל תגידו לי זה לא יקרה - בעזרת תשומת לב, התאמת הסביבה לילדים ואימוץ הרגלי בטיחות - אנחנו יכולים למנוע את האסון הבא ולהבטיח שילדינו יגדלו בביטחה"
*ליאנה אחיטוב, אחות אחראית טיפול נמרץ ילדים ומפקחת חטיבת הילדים בבית החולים השיקומי רעות תל אביב*: "בכל קיץ אנחנו נחשפים למקרים הקשים של תאונות ביתיות וטביעות של פעוטות וילדים בבריכות. אני פוגשת חלק מהילדים הללו המגיעים אלינו לאשפוז כשהם סובלים מפגיעות מורכבות וזקוקים לטיפול ממושך ואינטנסיבי. הצוות הרב מקצועי במחלקה עושה הכל כדי לאפשר להם איכות חיים מיטבית במצבם. חלק בלתי נפרד מהטיפול במקרים אלה הוא הטיפול בבני המשפחות, שחייהם השתנו ב-180 מעלות. מדובר במשפחות שביום בהיר אחד הילד האהוב והיקר שלהם נותר פגוע לכל חייו. יש לכך הרבה השלכות על התפקוד היומיומי של המשפחה. אנחנו מלווים אותם באופן צמוד בתהליך ההסתגלות ומלמדים אותם כיצד לחזור הביתה, לשגרת חיים נורמטיבית ככל האפשר, עם הילד המאושפז. הקשרים שנוצרים בין הצוות ברעות לבין הילדים והמשפחות הם מאוד יחודיים וחזקים. מאחלת קיץ בטוח".
|