ראיון עם ראש מנהל החינוך בעיריית נתניה, אתי דהן, לקראת פתיחת שנת הלימודים תשפ"ה
ראש מנהל החינוך אתי דהן, פותחת שנת לימודים עם מערכת חינוך רחבה, מורכבת והטרוגנית, בימים של מלחמה. היא מדברת על החום והאהבה שבהם התקבלו ילדי המפונים בנתניה ועל הדרך שבה שולבו במוסדות החינוך השונים. היא סוקרת את היעדים המרכזיים שהציבה במערכת החינוך בנתניה במטרה להתמודד עם האתגרים של החברה בישראל ושל אלה שהציפה המלחמה והיא משדרת אופטימיות גדולה ומאמינה שנוכל לשמוע קולות ולראות גוונים של תקווה.
-כמה תלמידים, בתי ספר, גני ילדים יש כיום בנתניה?
"שנת הלימודים תשפ"ה תיפתח בשעה טובה עם 63,275 תלמידות ותלמידים, 3,531 מתוכם יעלו השנה לכיתה א'.
כמו כן ייפתחו 107 מעונות יום, 431 גנים ו-99 בתי ספר, כאשר את פני התלמידים יקבלו 8,419 עובדי מערכת החינוך. לידיעה - ילדי נתניה מהווים כיום 23% מכלל תושבי העיר".
-במה שונה ההיערכות השנה לעומת שנים קודמות?
"אנחנו נמצאים בתקופת מלחמה – תקופה שמחייבת אותנו להתייחס למצב הביטחוני מחד ולמצב האישי והחברתי מאידך וכן לשסע העמוק הקיים במדינה. לכן היעד הראשון שהצבנו לעצמנו הוא קידום הלכידות החברתית בקרב התלמידים: בין ילדי הגן והכיתה, בין קבוצות תלמידים בקהילה הנתנייתית ובין קהילות הורים.
היערכות נוספת קשורה לגידול במספר התלמידים. העיר נתניה צומחת ומתפתחת, מצטרפים אליה תושבים חדשים, לרבות משפחות מפונים וכמובן עולים חדשים המגיעים אליה בגלי עלייה - מכאן שנדרשה היערכות מיוחדת לשיבוצם ולקליטתם המיטבית.
מעבר לכך יש לציין כי בעקבות התיקון לחוק החינוך המיוחד חל גידול משמעותי במספר תלמידי החינוך המיוחד – צמיחה של למעלה מ – 1000 תלמידים. זו צמיחה מהותית שבעקבותיה פתחנו בית ספר כוללני לתלמידים על הרצף התקשורתי, הכשרנו מתחם חדש לשני בתי ספר (יסודי ועל יסודי) המיועדים לתלמידים בעלי רקע נפשי, הכול במטרה להיענות לצרכים ולהעניק לכל תלמיד ותלמידה במערכת את המענה המיטבי שיסייעו בידם לממש את הפוטנציאל שלהם".
-באיזה אופן המצב הביטחוני השפיע על ההיערכות?
"ההיערכות לפתיחת שנת הלימודים השנה העמידה בפנינו אתגר נוסף וחשוב: קליטה ושיבוץ של ילדי המפונים במערכת החינוך של נתניה – קליטה שעשינו בהרבה חום ואהבה, כאשר נתנו לכל אחת ואחד מן התלמידים מודל השתלבות המתאים לו. אנו מפעילים השנה שני מודלים לשילוב התלמידים במוסדות החינוך:
במודל הראשון, נתנו מענה לישובים שפונו וביקשו שהתלמידים שלהם ישובצו יחד במוסדות החינוך ועל כן שילבנו במספר בתי ספר תלמידים מאותו ישוב, לדוגמה: תלמידים של בתי הספר היסודיים מקריית שמונה שולבו בבי"ס נעמי שמר, תלמידי העל יסודי מקרית שמונה ושתולה שולבו בבי"ס שי עגנון. כמו כן - ביה"ס אלדד מארח מסגרת לימודית של ילדי שדרות בכיתות חטיבת הביניים והתיכון.
על פי המודל השני, שולבו תלמידים בגנים ובבתי הספר בהתאם לקרבה למקום מגוריהם. מדובר במשפחות ששכרו דירות ולמעשה מצאו מגורים בתוך העיר נתניה.
ברמה הביטחונית השוטפת - העיר מקיימת הערכות מצב דחופות ומנהל החינוך מקיים הערכות מצב מקבילות בנושא. יש לנו 50 מוסדות חינוך שיהוו מרכזי קליטה והתגוננות בעת הצורך. כמו כן - מנהלי בתי הספר והצוותים החינוכיים עברו הכשרה לפתיחת המתקן לטובת הציבור".
-האם יש תמיכה לתלמידים שזקוקים לעזרה נפשית בעקבות המצב הביטחוני?
"השירות הפסיכולוגי עומד לרשות התלמידים וההורים ונותן מענה אישי לכל פנייה. כל הורה שמרגיש איזשהו שוני במצב הרוח של הילד, מוזמן לפנות למוקד 106 ומשם יחברו אותו לאיש מקצוע, להתערבות וטיפול".
-כיצד אתם מסתדרים עם מחסור בכוח אדם במערכת?
"אכן ברמה הארצית ניכרת בעיה קשה של כוח אדם, אבל העיר פעלה בעניין הזה באחריות מאוד גדולה ואת שנת הלימודים נפתח השנה עם צוותים מלאים היעד שהצבנו לעצמנו הוא - פיתוח ההון האנושי לטובת איכות ההוראה והחינוך בעיר.
נערכנו היערכות מוקדמת בתחום מצבת כוח ההוראה כדי לקלוט מורים לכל המשימות והמקצועות הנדרשים. הוספנו למערכת ההעסקה שלנו מהנדסים לכל תחומי הלימוד הטכנולוגים וההנדסיים כמו מהנדסי תוכנה ואלקטרוניקה למגמות המחשבים וכן הוספנו כוח אדם מקצועי בתחומים נוספים כמו שחקנים למגמת התיאטרון, כאשר כולם ממשיכים לעבוד במקביל במקצועותיהם ומכאן להתחדש, להתעדכן ולהתרענן".
-מה קורה בתחום הפדגוגי?
"כידוע, אנחנו מערכת חינוך ששמה בראש וראשונה את הפדגוגיה בראש העשייה החינוכית ואנחנו עוסקים בפיתוח פדגוגי עדכני וחדשני, כחלק מן היעד של קידום הפדגוגיה החדשנית, תוך מחויבות להישגים לימודיים, רגשיים וחברתיים.
יש לנו מספר תוכניות חינוכיות פורצות דרך ובהן : בתי ספר דו לשוניים; בתי ספר עתירי טכנולוגיה וערכים; בתי ספר ששמים את איכות החיים בעיר ואת הלמידה במרחב הציבורי כיעד מרכזי בפעילותם וכמובן בתי ספר נחשוניים שמובילים בתחום ההישגים.
בתי הספר הדו לשוניים הפועלים בעיר יעשו השנה קפיצת מדרגה נוספת בקידום היכולת לדבר, לקרוא ולכתוב באנגלית. התלמידים יחוו את השפה האנגלית באופן אינטנסיבי ומוגבר במגוון מרחבים בבתי הספר: בכיתות - יהיו "קירות מדברים" בשפה האנגלית במגוון תחומים ונושאים, המורים ילמדו באנגלית ובעברית בכל המקצועות, יתקיימו קורסי בחירה בשפה האנגלית ותתאפשר למידה בקבוצות קטנות עם "מתרגלי אנגלית"; בחצרות בית הספר תתקיימנה הפסקות פעילות באנגלית, שעת סיפור באנגלית וחניכה של תלמידים צעירים בידי תלמידים בוגרים. כמו כן תפעלנה פינות עם מגוון אפשרויות למשחקי קופסא באנגלית, יהיו עמדות מחשב עם פלטפורמות טכנולוגיות לתרגול ושיפור השפה האנגלית ועוד; גם המרחב החברתי והקהילתי יתנהל כדו לשוני. הדבר יבוא לידי ביטוי בטקסים בית ספריים שיתנהלו בשתי השפות, כמו גם הצגות ואירועים של קהילת בית הספר.
בבתי ספר עתירי טכנולוגיה אנחנו עובדים עם חברת YTEK חברה בת של הטכניון שכל התלמידים הלומדים בתוכנית מתגברים את לימודי המתמטיקה, ההנדסה והחשיבה המחשובית בהוראה מיוחדת עם מורים מהטכניון והכול באמצעות טכנולוגיות חדשות כמו רובוטים, קוראי גלי מוח, רחפנים ועוד.
יש לציין שכל בית ספר ילווה בידי מנכ"ל מהתעשייה.
תוכנית נוספת היא העיר כבית ספר. מדובר בקבוצה של בתי ספר יסודיים ועל יסודיים אשר לומדים וחווים לעומק היבטים של עירוניות בת קיימא. הרציונל לתוכנית הוא העמקת החיבור והשייכות של התלמידות והתלמידים לחיים בעיר והיכרות עם סוגיות עירוניות שמשפיעות על איכות החיים שלהם בעיר. כיום על פי רוב ילדים אינם מסתובבים בערים שבהם הם חיים, אינם מכירים אותן לעומק ואינם מנסים כמעט להשפיע עליהן כך שהיא תתאים להם. בתוכנית שלנו אנו יוצאים עם התלמידים לרחבי העיר על מנת ללמוד מהחיים עצמם (למידה רלוונטית שמתאימה למאה 21) ואנו עוסקים בסוגיות כמו: צל, הליכתיות, תחבורה קהילות בעיר, הבנה של איי חם עירוניים ועוד. המטרה היא לעודד אקטיביזם של בני נוער ביחס לסוגיות אלה ולהתחבר ולסייע באתגרים של העיר נתניה בכל האספקטים הללו.
אנחנו אחראיים גם על העלאת הרף הלימודי ועל דרישה להישגים ולכן הוספנו ואנחנו מתגברים מאוד חזק את קבוצות המצוינות ובהן תוכנית מופת, עמית, אמירים, פסגות, מחוננים והמון קורסים של פעילות המתקיימת אחר הצוהריים בתחומי המצוינות: כתיבה, טכנולוגיה, מתמטיקה, אנגלית, כך שכל הורה שרוצה שהילדים שלו יהיו שייכים לקבוצות המצויינות, מוזמן לפנות לאגפי הגיל.
חשוב לנו לטפל גם בנושא החרמות. מערכת החינוך בנתניה מעלה הילוך בכל הקשור למניעת חרמות ודחייה חברתית: בשנת הלימודים הקרובה תתקיים פעילות יזומה בכל בתי הספר, כדי למנוע את התופעה של דחייה חברתית. הפעילות תיערך הן באמצעות פעולות הסברה הן על ידי סיוע לילדים שמרגישים בודדים.
לטובת הפעילות החשובה, יוכשרו במערכת החינוך יועצות חינוכיות ואנשי הוראה לתמיכה בתלמידים מגיל הגן ועד לתיכון. הם יקבלו סיוע והכשרה מתאימה ממומחי מרכז תעצומות".
-האם הסתיימו שיפוצי הקיץ? והיכן בוצעו?
"כמדי שנה מקיימת העיר שיפוצי קיץ נרחבים במוסדות החינוך. כל מוסדות החינוך נסקרו ובכל מוסדות החינוך טופלו ליקויי הבטיחות. בכל גני הילדים, הוחלף החול בארגזי החול ונצבעו גני ילדים. 82 מוסדות חינוך עברו שיפוץ מסיבי, 4 בתי ספר התחדשו במבנה חדש – בתי הספר 'מעגלים' ו'שחפים' וכן 'ויצו קנדה' ו'אולפנת אורות'.
בנוסף השלים מנהל ההנדסה, בשיתוף איתנו עבודות מיגון מורכבות ב - 11כיתות גן (מתוך כ 20 מתוכננים) שבהן לא היו ממ"דים. בתחום הבנייה החדשה - הקימה העירייה בית ספר תקשורתי חדש, 7 כיתות גן לחינוך המיוחד וגן אחד לחינוך הממלכתי".
-מה קורה עם השיבוצים השנה?
"הליך השיבוצים הוא הליך מורכב שכולל מערכת ענפה של קריטריונים ושיקולים של תקנים, בנם-בנות, עירוב שכונות וכיוצא בזה. לא תמיד ניתן להיענות לבקשת הורה לגן ספציפי או לבית ספר מסוים בשל העובדה שהמוסד מלא. לא ניתן להוציא תלמיד אחד לטובת אחר והשיקולים המקצועיים הם נר לרגלינו כי אנחנו רואים את טובת הילדים ואת רווחתם".
-כיצד אתם שואפים לסיים את השנה, עם אילו הישגים?
"אנחנו כעיר רוצים לתרום ללכידות ולאחדות. בראשית ברא אלוהים את היחיד ועד מהרה נודע כי לא טוב היות האדם לבדו. משיכה הדדית ואינטרסים קיומיים, יוצרים את היחד החברתי. כפי שהשלם איננו שלם אם חלק בו חסר, כך חברה אינה מגיעה לשלמות אם אין בה אחדות. החברה הישראלית הטרוגנית מאוד. פסיפס אנושי רב זהויות, גוונים ותרבויות. עושר אנושי שבמעט שנים ובעמל רב, תושייה, יצירתיות ודמיון יוצאי דופן, יצרו יחד את מדינת ישראל.
כל המצוקות והקשיים נעשים קלים כאשר נושאים אותם יחד. שוויון אמיתי בין בני אדם פירושו הזכות של כל אחד מהפרטים בחברה להיות שונה. היכולת שלנו לקבל את השונה, לחיות לצידו ולכבד את השונות שלו, היא הגורם שיוצר את הלכידות. היא מחזקת את האמון ההדדי בין הקבוצות השונות בחברה ואת תחושת השייכות והזהות הלאומית.
אנו נמשיך לקדם במערכת החינוך העירונית פעילויות רבות של שיח ומפגש בין קבוצות תלמידים: מבתי ספר שונים, ממגזרים שונים, משכונות שונות ועוד. התלמידים ידונו יחד בסוגיות ערכיות לקידום הלכידות החברתית ואני מאמינה שנוכל לשמוע "קולות וגוונים של תקווה".
שלושה מיליון ישראלים בסיכון לפוסט טראומה
בכנס ראשון במסגרת המסלול לאתגרים דחופים של Civix הוצגו מעל 70 יוזמות שכבר פותחו במהלך התהליך, להתמודדות עם אתגר בריאות נפשית....
פלאשנט לוקאלי | 25.5.2025
נתפס תושב טול כרם שאנס אישה בנתניה
...
פלאשנט לוקאלי | 15.5.2025
מקדמים חדשנות באנרגיה
...
פלאשנט לוקאלי | 13.5.2025
מדברים על זה
תאונת עבודה ורשלנות המעסיק
...
פלאשנט חוק ומשפט | 13.6.2025
מחלות מקצוע
...
פלאשנט חוק ומשפט | 2.6.2025
עילות תביעות תלמידים בבית ספר / בגן
...
פלאשנט חוק ומשפט | 22.5.2025
כרטיס ביקור על גלגלים: מדריך לעיצוב מדבקות רכב שעובדות
...
פלאשנט עסקים | 21.5.2025
איך לתכנן סוף שבוע רומנטי באילת? בואו לגלות
...
פלאשנט עסקים | 20.5.2025
איך לתכנן סוף שבוע רומנטי באילת? בואו לגלות
...
פלאשנט עסקים | 20.5.2025
איך לתכנן סופש רומנטי באילת? בואו לגלות
...
פלאשנט עסקים | 18.5.2025
מסך Dual-Frame ראשון מסוגו
דגם U27G4R המציע אפשרות בחירה בין תצוגת UHD ב-HZ 160 לבין FHD ב- HZ320...
פלאשנט עסקים | 13.5.2025
פוליסת חיסכון: הדרך החכמה לחסוך בלי להסתבך
...
פלאשנט עסקים | 12.5.2025
תקיפת עובד ציבור
...
פלאשנט חוק ומשפט | 8.5.2025
כל מה שאתם צריכים לדעת על תיקון מחשבים ניידים
...
פלאשנט עסקים | 7.5.2025
מנציחים בגבורה את יעל לייבושור וענר שפירא ז"ל
...
פלאשנט לוקאלי | 27.4.2025
תאונות עבודה וצדדים שלישיים
...
פלאשנט חוק ומשפט | 25.4.2025
חגיגות עצמאות עם ילד על הרצף
...
פלאשנט לוקאלי | 24.4.2025
הבעיה היא לא בבנייה של עו"ד עמית חדד, אלא בסימונו - טור דעה
...
הכירו: "YAM" - קונספט קולינרי ראשון וחדשני בישראל המשלב אירועים יוקרתיים ומסע (ארוחת) טעימות על צוק פראי המשקיף לים בהובלת השף תומר אגאי. “Yam” נושא עמו בשורה גסטרונומית ראשונה מסוגה בישראל – קונספט קולינרי עילית המפגיש בין אירועים יוקרתיים, עטורי סטייל, לבין מסע טעימות (כשר)של השף על צוק פראי ביפו ממנו נשקף הים הפתוח בצורה פנורמית ובמלוא הדרו. החזון היצירתי של השף תומר אגאי – מהקולות הבולטים והמשפיעים ביותר בסצנת הקולינריה מביא עימו את הקוטור של עולם הקולינריה. בהצלחה!
לרגל שבוע הספר: כ-80 ספריות ברחבי הארץ יציגו הצגות הילדים שנכתבו בהשראת ספרי הילדים הפופולאריים ביותר ביניהם: הלב, אוזו ומוזו מכפר קאקארוזו, על פי ספרו האהוב והידוע של אפרים סידון, הארנב ממושי הצגה קסומה ע"פ ספרה של שלומית כהן אסיף, הדייג ודג הזהב, הברווזון המכוער, בגדי המלך החדשים, פינוקיו, פיטר פן, אלאדין ועוד. מוטי חלימי, מנכ"ל תאטרון השעה הישראלי: "אנו רואים בהצגה כלי רב עוצמה בסיוע לילדים להבין את הספרות טוב יותר, בצורה חווייתית ועוצמתית. הצגות ילדים מעודדות את הילדים לקרוא את הספר עליו מבוססת ההצגה".
בוריס צירולניק משתף: "בקבלת הפנים לרגל יום העצמאות של הרפובליקה של אזרבייג'ן, הרבה מילים חמות, הרבה חברים ותיקים, כל הדברים הטובים. מזל טוב לכל המעורבים ביום העצמאות של אזרבייג'ן!".
סגנית ומ"מ ראש העיר, שירי חגואל סיידון משתפת: “יְרוּשָׁלַיִם שֶׁל זָהָב, שֶׁל נְחוֹשֶׁת וְשֶׁל אוֹר” - ביום ירושלים, ליבנו עם העיר שחוברה לה יחדיו — ועם אלו שעדיין רחוקים ממנה. נמשיך להתפלל לחזרתם המהירה של כל הַחטופים הביתה".